fbpx
Vadehavet i en kurv

Tag med ud langs Vadehavet for at samle urter til en grydefuld mad, som den stod på bondens disk i 1800-tallet.

Vadehavet har i årtusinder givet mad på bordet og dermed været en forudsætning for utallige generationers levevilkår i området.

Naturens ressourcer hænger uløseligt sammen med menneskers liv og kultur. Denne sammenhæng udgør indholdet i turen til Vadehavet, hvor naturoplevelsen kombineres med historisk formidling.

Sammen med museets formidlere skal der sankes planter og urter til et måltid, som består af både suppe, stuvning, pandekager og te. Både under indsamlingen på sanketuren og den efterfølgende fælles madlavning vil der være kyndig vejledning omkring planternes kulturhistorie og ikke mindst kulinariske formåen , så man bagefter selv kan lave 1800-talsmad derhjemme.

For de mennesker der gennem tiden har levet langs vadehavskysten, har Vadehavet været et stort spisekammer, der lå lige uden for deres dør.
Vadehavsområdet er og har været under stor indflydelse af menneskets indgriben og naturens kræfter.

Landskabet har ændret sig i takt med disse påvirkninger, og kulturen ændrer sig i takt med landskabet. Et tydeligt eksempel er brugen af vilde urter i maden. F.eks. spiste man helt op til midten af 1900-tallet strandvejbred – på sønderjysk kaldet sorre eller sut –  i stort omfang langs vadehavskysten og på øerne. På grund af menneskets indgriben i naturen ved bl.a. inddigningen af marsken, ændredes strandvejbredens voksesteder sig. Derved ændredes traditionen. Afstanden til voksestederne  blev simpelthen for lang, og retter med sorre blev langsomt udfaset af kosten.

For at disse retter ikke skal gå helt i glemmebogen, er det vigtigt, at formidle historien og madlavningen af vadehavets spiselige planter videre.

 

Husk tøj og sko efter vejret – vi skal også ud hvor der er fugtigt

Pris: gratis

Tilmelding: Merete Essenbæk mees@msj.dk   senest den 24. sept.

 

Vadehavet i en kurv

Ålbæk P-plads ved Skydebanevej, Højer

Få masser af medlemsfordele:

Køb medlemskort