fbpx
Kroppen i Danmark – sjælen i Ukraine

Denne særudstilling på Sønderborg Slot skildrer livet for de mange ukrainske flygtninge, der er kommet til området. Efter Ruslands invasion har disse mennesker oplevet en drastisk forandring i deres tilværelse. Hvordan er det at føle sig hjemme i et fremmed land, når ens fundament er blevet revet væk, og ens hjemland er i krig? Det er ukrainske flygtninge i Danmark ved at finde ud af.

 

Omkring 1.200 ukrainere er kommet til Sønderjylland, og de er omdrejningspunktet i den aktuelle udstilling. Udstillingen følger deres rejse gennem temaer som flugten, ankomsten til Danmark, etablering af hverdagen her, forbindelserne hjem og den hjælp, de modtager og selv ønsker at yde.

 

Besøgende får mulighed for at komme tæt på dette brændende aktuelle emne og møde nogle af de mennesker, det berører. Man kan bl.a. høre flygtningenes egne historier og refleksioner. Med VR-briller kan man opleve et asylcenter og besøge en ukrainsk familie, der ankom til Danmark i marts 2022. Derudover vil der være eksempler på de få genstande, som nogle har haft med på flugten eller fra besøg i deres hjemland, samt genstande, de har erhvervet sig her i Danmark. Man får også mulighed for at møde nogle af de mennesker, der hjælper flygtningene med at finde fodfæste i deres nye omgivelser, og høre om hvordan ukrainske flygtninge ikke blot forsøger at klare sig selv, men også hjælper dem, der er blevet tilbage i Ukraine.

 

Udstillingen er resultatet af forskningsprojektet "Hjemlighedens Materialitet blandt mobile grupper", der er et samarbejde mellem Moesgaard Museum, Aarhus Universitet og Museum Sønderjylland. Antropologen Jeanette Lykkegård har besøgt flygtninge og flygtningehjælpere for at lære deres historier og hverdag at kende. Udstillingen er blevet til i samarbejde mellem hende og museets stab.

 

Både forskningsprojektet og udstillingen er støttet af Veluxfonden.

 

Udstillingen kan besøges på Sønderborg Slot indtil 8. september 2024. Det er en unik mulighed for at lære mere om ukrainske flygtninges oplevelser og få indsigt i deres situation.

Kroppen i Danmark – sjælen i Ukraine

-

Sønderborg Slot

Sønderbro 1, 6400 Sønderborg

Voksne

105 DKK

Børn og unge under 18 år

Gratis

Studerende

20% rabat

Grupper på min. 10 personer

20% rabat

Udstillingen er støttet af:

Få nyheder før alle andre

Modtag mails om nye udstillinger, foredrag og spændende aktiviteter. Museum Sønderjylland byder på en verden af oplevelser inden for kunst, historie, naturvidenskab og arkæologi.

    Denne formular bruger cookies. Du er nødt til at acceptere marketing cookies for at bruge den.