fbpx
Naturhistorie

Naturhistorie

Naturhistorie

Enheden for naturhistorie og palæontologi formidler og forsker i den sønderjyske naturhistorie med udgangspunkt i Gramformationen. Der er tale om en ca. 10 mio. år gammel fortidshavbund, der ligger under det meste af Syd- og Sønderjylland, men kun er tilgængelig i lergraven, hvor man finder et mange meter tykt og meget fossilrigt lerlag.

Men bedst af alt kan man i Gram selv være med i jagten efter fossiler af de uddøde havdyr, som levede her for 10 millioner år siden i Gramhavet. Den gamle havbund i lergraven er et vindue tilbage til en tid, da kæmpehajer og dræberkaskelotter jagtede bardehvaler og forhistoriske sæler, men hvor der også var mange smådyr, der levede i selve havbunden, og som vi nu finder rester af.

I museets udstilling kan man se nogle af de vigtigste, flotteste og sjældneste fossiler fra Gramhavet, hvoraf en del er erklæret danekræ. Mest imponerende er Danmarks største fossile skeletter af uddøde hvaler. Men her vises også andre spændende fund som verdens ældste søpapegøje, den 16 cm høje hajtand fra en kæmpehaj, en sjælden snegl, der kun findes tre sneglehuse af i verden, og meget, meget mere

Museets forskning koncentrerer sig om fortidshvalerne, hvor vi har leveret nogle enestående fund - også på internationalt niveau - der giver vigtig viden om hvalernes udviklingshistorie. Nogle af de nyeste forskningsresultater præsenteres på museet, hvor man kan se fund af tidligere hvalarter, der kun er kendt herfra.

Palæontolog Mette Elstrup

Mette Elstrup

Enhedsleder, Naturhistorie

65 37 08 89 mese@msj.dk

Få nyheder før alle andre

Modtag mails om nye udstillinger, foredrag og spændende aktiviteter. Museum Sønderjylland byder på en verden af oplevelser inden for kunst, historie, naturvidenskab og arkæologi.

    Denne formular bruger cookies. Du er nødt til at acceptere marketing cookies for at bruge den.