fbpx
EN COLLAGE. Franciska Clausen 125 år

Den 7. januar 2024 er det 125 år siden, at billedkunstneren Franciska Clausen kom til verden i Aabenraa. På Kunstmuseet Brundlund Slot bliver der taget forskud på jubilæumsåret med en ny stor udstilling om den lokale kunstner med det internationale udsyn.

 

Franciska Clausen blev født ind i en velhavende købmandsfamilie i Aabenraa i 1899, og allerede som ung pige viste hun tydeligt talent og interesse for at udtrykke sig gennem kunst. Den interesse holdt hun fast ved helt indtil sin død i 1986. I udstillingen præsenterer vi et langt og rigt kunstnerliv og viser både de kendte hovedværker og lang række mindre kendte værker fra den store samling. Udstillingen bygger på værker fra museets egen samling og fra den store værk-samling fra Fonden Franciska Clausens Samlinger, som er deponeret hos Museum Sønderjylland.

 

Franciska Clausens collager

På Brundlund Slot kan man gennem hele jubilæumsåret opleve en udstillingscollage, der giver indblik i de mange forskellige former for værker, som Franciska Clausen skabte. Deriblandt er en del collager, som Franciska Clausen især arbejdede med i efterkrigstiden og helt op til 1970’erne. Collagerne er ikke blandt hendes mest kendte værker, men de giver et spændende indblik i hendes måde at arbejde på og i hendes skarpe blik for former og farver. Ud over collagerne vil udstillingen også præsentere fine børnetegninger samt mange af de kendte malerier og plakatdesigns fra Franciska Clausens tid i Berlin og Paris.

 

Billedkunstner Signe Jais – et moderne perspektiv på Franciska Clausens arv

For at aktualisere og præsentere den inspiration og indflydelse, som Franciska Clausen fortsat har på dansk kunst, har vi inviteret den nutidige billedkunstner Signe Jais til at vise sine moderne collage-inspirerede værker i det ene tårnværelse på slottet. Signe Jais er uddannet fra det danske Kunstakademi og har tidligere udstillet på museer og gallerier både i Danmark og i udlandet.

 

Omfattende formidling

En collage – Franciska Clausen 125 år tager gæsten med på en rejse gennem hele Franciska Clausens liv.

Udstillingen er tilrettelagt, så man kan gå på opdagelse med både øjne og hænder. Gennem hele sit liv eksperimenterede Franciska Clausen med former og farver, og med at skabe velfungerende kompositioner. I udstillingen kan man selv få lov at prøve kræfter med at sammensætte forskellige figurer til velfungerende kompositioner.

 

I dette efterår arbejder Billedskolen også med temaerne fra udstillingen, og der vil være mulighed for at se elevernes egne værker i billedskolens udstilling i museets stueetage. I museets formidlingsrum vil der også være mulighed for, at gæsterne kan få fingrene i kunstarbejdet, for her kan man selv skabe collager og assemblager ud af forskelligt materialer.

 

Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond

EN COLLAGE. Franciska Clausen 125 år

-

Kunstmuseet Brundlund Slot

Brundlund Slot 1, 6200 Aabenraa

Voksne

85 DKK

Børn og unge under 18 år

Gratis

Studerende

20% rabat

Grupper på min. 10 personer

20% rabat

Få nyheder før alle andre

Modtag mails om nye udstillinger, foredrag og spændende aktiviteter. Museum Sønderjylland byder på en verden af oplevelser inden for kunst, historie, naturvidenskab og arkæologi.

    Denne formular bruger cookies. Du er nødt til at acceptere marketing cookies for at bruge den.