Sønderjyderne og Den Store Krig

Den Store Krig har været skelsættende i Verdens Historie. Den blev en forfærdende oplevelse af industrialiseret krig i gigantisk omfang, og den fik traditionelle forestillinger, samfundsordener og kejserriger til at styrte sammen. Det daværende Danmark stod udenfor og kunne betragte krigen med tilskuerens øjne, men Sønderjylland var del af Tyskland og derfor af krigen. Omkring 35.000 sønderjyder eller en femtedel af hele landsdelens befolkning blev indkaldt til krigstjeneste, omkring 6.000 blev dræbt og omkring 4.000 varigt invalideret. Krigen berørte alle. Næsten alle familier havde mænd ved fronten, og hjemme blev livet helt anderledes med savn, sorg og varemangel, mens kvinderne fik ansvar og opgaver, der i fredstid mest blev varetaget af mænd.

Da krigen brød ud i 1914, forventede alle en hurtig krig, der ville være overstået på få måneder. Virkeligheden blev en ganske anden. Krigens parter blev hurtigt låst fast i en skyttegravsfront og et kapløb om at gennembryde dødvandet resulterede i en rivende krigsteknologisk og taktisk udvikling, som gjorde krigen tiltagende brutal og som betød at den også blev ført på verdenshavene og på flere kontinenter. Det var ikke uden grund, at samtiden døbte 1. verdenskrig ”Den Store Krig”.

Du vil i udstillingen møde sønderjyske skæbner og opleve Første Verdenskrig på slagmarken og på hjemmefronten gennem fortællinger og genstande fra samtiden. Hvordan blev et gasangreb oplevet? Hvordan var det at møde en landsmand i en krigsfangelejr? Hvordan klarede kvinder og børn på hjemmefronten varemangel og sult? Og hvordan var det som dansksindet sønderjyde at kæmpe for et land, man ikke følelsesmæssigt identificerede sig med.

Foto: Skyttegrav ved Lombardzyte i Flandern i 1916.

Sønderjyderne og Den Store Krig

-

Sønderborg Slot

Sønderbro 1, 6400 Sønderborg

Voksne

110 DKK

Børn og unge under 18 år

Gratis

Studerende

20% rabat

Grupper på min. 10 personer

20% rabat

Podcast

Du kan nu lytte til podcasten Den Store Krig, der dykker ned i den ofte oversete fortælling om de tusindvis af sønderjyder, der blev indrulleret i den tyske hær under krigen.

Hør om de centrale temaer som krigsmobilisering, livet i marinen og krigen til søs, hjemmefrontens vilkår samt krigens eftervirkninger.

Hver episode tager afsæt i breve og dagbøger skrevet af sønderjyske soldater og deres familier. Disse personlige vidnesbyrd bliver sat i perspektiv af den historiske viden, som museets eksperter har opbygget gennem mange års arbejde – blandt andet i forbindelse med udstillingen Sønderjyderne og Den Store Krig på Sønderborg Slot.

Podcasten består af seks episoder på cirka 30 minutter og er tilgængelig nu på både Apple Podcasts og Spotify.

Stor tak til fondene

To kvinder i kunstudstilling på Kunstmuseet i Tønder

Få nyheder før alle andre

Modtag mails om nye udstillinger, foredrag og spændende aktiviteter. Museum Sønderjylland byder på en verden af oplevelser inden for kunst, historie, naturvidenskab og arkæologi.

    Denne formular bruger cookies. Du er nødt til at acceptere marketing cookies for at bruge den.