fbpx
Rensdyrjægerne fra Jels – de første moderne mennesker i Sydskandinavien

Et af de tidligste beviser på moderne mennesker i Sydskandinavien er vendt tilbage til Sønderjylland i særudstillingen Rensdyrjægerne fra Jels – de første moderne mennesker i Sydskandinavien.

Der er tale om et mere end 14.000 år gammelt skulderblad fra et nedlagt rensdyr, fundet ved Slotseng mellem Mølby og Neder Lert. I skulderbladet sidder stadig en knækket pilespids. Almindeligvis kan skulderbladet ses på Nationalmuseet, men det er lånt hjem til Museum Sønderjyllands udstilling om rensdyrjægernes bopladser ved Jels og Slotseng. Det er første gang, fundene fra Jels og Slotseng vises samlet for offentligheden.

De første spor fra rensdyrjægerne i Danmark blev fundet, da skolelæreren og amatørarkæologen Jørn Fynbo i 1968 var på tur ved sydsiden af Jels Oversø. Her fandt han et sært stykke flint. Flintstykket var hugget til med en meget krum spids i den ene ende. Efter at have læst sig ind på emnet, fandt Jørn Fynbo ud af, der var tale om en zinken – Hamburgkulturens universalredskab (nutidens schweizerkniv). Han henvendte sig herefter til Haderslev Museum, nu Museum Sønderjylland.

 

I årene 1981-84 blev området undersøgt af arkæologerne Jørgen Holm og Flemming Rieck fra Haderslev Museum.

Ud fra mængden af oldsager – flintaffald fra hugningen af pilespidser og redskaber til slagtningen af byttet - som er gjort på stedet, er det til dato de største bopladser fra Hamburgkulturen, der er fundet herhjemme.

 

Foto: Fjellfoto af fotograf Guro Lien, Museum Sønderjylland

Rensdyrjægerne fra Jels – de første moderne mennesker i Sydskandinavien

-

Arkæologi Haderslev

Dalgade 7, 6100 Haderslev

Voksne

60 kr.

Børn og unge under 18 år

Gratis

Studerende

20% rabat

Grupper på min. 10 personer

20% rabat

Få nyheder før alle andre

Modtag mails om nye udstillinger, foredrag og spændende aktiviteter. Museum Sønderjylland byder på en verden af oplevelser inden for kunst, historie, naturvidenskab og arkæologi.

    Denne formular bruger cookies. Du er nødt til at acceptere marketing cookies for at bruge den.