fbpx
De sønderjyske havne del 4

Udvikling, afvikling og omdannelse

De danske havne er talrige på grund af Danmarks lange kystlinje. Havnene er på mange områder meget ens, men de varierer samtidig en hel del afhængig af deres placering i forhold til havet. De sønderjyske havne fordeler sig med gamle østvendte fjordhavne og en atypisk havnehistorie knyttet til den gamle købstad Tønder og Tøndermarsken.

Havnene er vigtige gamle kulturmiljøer, der adskiller sig fra andre kulturmiljøer ved, at de ofte endnu i dag består af flere generationer af bygninger, fordi havnene er bygget ud i vandet, væk fra byerne. Vandringerne i Haderslev, Aabenraa, Tønder og Sønderborg giver et indblik i udviklingen af de sønderjyske havne og de landskaber og bebyggelsesmiljøer, som nu ligger tilbage, efter at havnenes rolle er reduceret og ændret siden 1970’erne, og havnene siden da er omdannet og udviklet i forskelligt omfang.

Direktør, ph.d. Henrik Harnow fra Museum Sønderjylland er vært på de fire vandringer, i Tønder i selskab med museumsinspektør Elsemarie Dam-Jensen. Som et bidrag til det europæiske kulturarvsår 2018 giver museet mulighed for at få et bredere blik på de sønderjyske havne og den rolle, de spiller i dag. Kom med på vandringer i de mærkelige, tiltrækkende og lidt uhyggelige miljøer, som havnene stadig rummer, og oplev fire forskellige kulturmiljøer i Sønderjylland.

Byvandringerne koster 50 kr. pr. gang, som betales via MobilePay. Klubmedlemmer: 25 kr.
Tilmelding er ikke nødvendig

De sønderjyske havne del 4

Mødested: Pladsen foran toldboden ml. Havbogade og Nørre Havnegade, Sønderborg