fbpx
FOREDRAG: Med arkæologen på arbejde

Museumsinspektør Lars Grundvad, Museet på Sønderskov: De store ofringer ved Fæsted og Harreby

I 2016 fandt detektorholdet TRP den hidtil største guldskat fra Danmarks vikingetid på en sønderjysk mark mellem Sdr. Hygum og Ribe. Skatten har siden været udgangspunkt for mange små og større artikler samt endnu flere foredrag. Fælles for al formidlingen har været at undersøge og forklare, hvorfor så store værdier blev samlet ved Fæsted og hvorfor de blev begravet.

Nu har nye detektorfund og udgravninger kastet et interessant lys over dette. Ved hjælp af mange jern- og bronzefund samt en smule guldsager kan vi nu belyse et formodet hidtil uopdaget helligt område, som på mange måder minder om det, som kendes så godt fra Uppåkra i Skåne. Spørgsmålet er derfor, om vi er begyndt at finde og forstå et førkristent helligt område, som indtil 2016 kun kunne anes i herredets navn, som var tilegnet Frej. Vi skal derfor se på fund. Mange fund. Og ud fra dem prøver vi at se på dette område i det sønderjyske, som sandsynligvis vil skrive sig ind blandt de vigtigste regioner i dansk forskning i jernalder og vikingetid samt i studiet i det førkristne Danmark.

Foredraget er i samarbejde med Folkeuniversitetet og Sønderjyllands Amatørarkæologer.

OBS OBS OSB!!! Ændringer grundet Covid-19:

Der kan max. deltage 30 personer, hvorfor vi beder om forhåndstilmelding pr. telefon: 65 37 08 01 eller mail: haderslev@msj.dk – oplys navn og antal

Museum Sønderjylland bakker op om sundhedsmyndighedernes smitteopsporingstiltag. Derfor kan du ved tilmelding til arrangementet give os dit telefonnummer og gøre os opmærksom på, at du ønsker, at vi gemmer dine oplysninger i 4 uger, kun til brug ved smitteopsporing – læs mere om Museum Sønderjyllands håndtering af retningslinjerne her.

Billetpris: 50 kr.

Medlemmer af Museumsklubben 20% = 40 kr.

Medlemmer af den lokale venneforening 20% = 40 kr.

Medlemmer af Sønderjyllands Amatørarkæologer: Gratis adgang

FOREDRAG: Med arkæologen på arbejde

ARKÆOLOGI, DALGADE 7, 6100 HADERSLEV

Få masser af medlemsfordele:

Køb medlemskort