fbpx
FOREDRAG – Christian X som Genforeningskonge

Foredrag om Christian X som Genforeningskonge

Ved Jens Busck, Museumsinspektør ved Kongernes Samling, Rosenborg Slot

 

For Christian 10. var Genforeningen et dynastisk anliggende, idet han på baggrund af første verdenskrig fik mulighed for at hævde sit dynastisk begrundede arvekrav på Slesvig.

For den dansksindede befolkning i Slesvig var kongen derimod først og fremmest symbolet på den danske nation, som man brændende ønskede at blive forenet med.

Trods disse i grunden forskellige perspektiver knyttede Genforeningen et særligt bånd mellem sønderjyderne og kongen, som næppe er ganske forsvundet, trods de hundrede år der er gået.

Foredraget gennemgår forløbet omkring afstemningerne, påskekrisen og Genforeningsfejringen, som det tegnede sig fra kongens – og også de dansksindede sønderjyders – perspektiv.

Desuden vurderes den betydning, Genforeningen fik for Christian 10.s regentskab og for monarkiet efter ham.

 

OBS OBS OSB!!! Ændringer grundet Covid-19:

Der kan max. være 45 personer i Pumpehuset, hvorfor vi beder om forhåndstilmelding pr. telefon: 65 37 08 08 eller mail: toender@msj.dk – oplys navn og antal

Museum Sønderjylland bakker op om sundhedsmyndighedernes smitteopsporingstiltag. Derfor kan du ved tilmelding til arrangementet give os dit telefonnummer og gøre os opmærksom på, at du ønsker, at vi gemmer dine oplysninger i 4 uger, kun til brug ved smitteopsporing – læs mere om Museum Sønderjyllands håndtering af retningslinjerne her

 

Entré 50 kr. betales på dagen.

For medlemmer af Tønder Museums Vennekreds og Museumsklubben: gratis

 

FOREDRAG – Christian X som Genforeningskonge

Kulturhistorie Tønder, Wegners Plads 1, 6270 Tønder