fbpx
Haderslev Arkiv- og Museumsforening

Haderslev Arkiv- og Museumsforening

Foredrag 2023

Foredrag

Haderslev Arkiv- og Museumsforening arbejder sammen med Arkæologi i Haderslev og Historie Haderslev for at fremme og bevare interessen for vores historie.

Foredragene foregå på Arkæologi Haderslev, Dalgade 7, 6100 Haderslev

Herunder kan du se de kommende foredrag.

Billetter kan kun købes i døren.

Alm. billet: 50 kr.
Årskort til Museum Sønderjylland: 40 kr.
Medlem af Haderslev Arkiv- og Museumsforening: Gratis

Foredragsrækken er arrangeret af Haderslev Arkiv- og Museumsforening i samarbejde med Historie Haderslev og Museum Sønderjylland.

Gram - Slotsbyen og kirkebyen

Den 18. januar 2023 kl. 19.30

Ved arkivleder Karl Gunnar Gregersen

 

 

Gram er et slot og en by, som ligger ved vejen mellem øst og vest, mellem Haderslev og RibeGram Slot blev første gang nævnt i 1231, da det stadig var kongsgård og ejet af Kong Valdemar Sejr. I dag stammer den ældste bygning fra 1500-tallet, og det samlede herregårdsanlæg har fået tilført bygninger i hvert eneste århundrede lige siden. Slottets nuværende ejere er Sanne og Svend Brodersen, som driver slottet med tilhørende jordbesiddelser.

 

Gram by er gået fra at være en by, som tidligt var præget af slot og daværende slotsejers foretagsomhed, til en by med bl.a. sygehus og industrieventyr (Gram Tæppefabrik), og så næsten tilbage igen til en by præget af den nuværende slotsejers foretagsomhed.

Stationsbyen Vojens nyere historie

Den 1. februar 2023 kl. 19.30

Ved Dr.phil Lars Henningsen, tidligere arkivleder

 

 

Vojens opstod fra 1864 på den bare hede ved den nye jernbanestation. Kromænd, handlende og håndværkere strømmede til, og byen blev trafikknudepunkt med mange tyske embedsmænd.  Stationsbyen voksede, mens resten af Sønderjylland stagnerede. Fra 1920 blev Vojens en dansk by, præget af Brødrene Grams stadigt større industrivirksomhed. Flyvestation Skrydstrup åbnede i 1953, og nu blev Vojens en dynamisk ung by. Almennyttige boliger og parcelhuse skød op, speedway, ishockey og køleskabe gjorde Vojens verdenskendt.

 

Få steder i Danmark gik det lige så hurtigt fremad i de glade 1960’ere som her. Vojens viser vejen lød et af kommunens slogans for at give ekstra tempo bag tilflytning og vækst. Indtil ballonen revnede sidst i 1990’erne.

Årøsunds historie gennem århundrederne

Den 8. februar kl. 19.30

Ved historiker Mikkel Leth Jespersen

 

 

Allerede i middelalderen var der færgeoverfart fra Årøsund på Haderslev Næs til Assens på Fyn, og fra 1500-tallet kender vi færgemændenes privilegier. De gav ham bl.a. også retten til at holde færgekro, altså forløberen for nutiden Årøsund Badehotel. Efterhånden voksede bebyggelsen, og det lille færgeleje blev suppleret med fiskere og småskippere.

 

Der kom nogle mindre landbrugsejendomme til, sommerhuse og i 1900-tallet et parcelhuskvarter. Foredraget vil belyse, hvorledes middelalderens simple færgeleje udvikledes sig til nutidens landsby.

Christiansfelds historie

Den 1. marts kl. 19.30

Ved Cand.mag. i historie Louise Klinge, Museumsinspektør, Museum Kolding

 

Det var med ønsket om at skabe økonomisk opblomstring, at Christian VII inviterede Brødremenigheden til at bygge en by på hans jorde i Tyrstrup i den nordlige del af Slesvig. Resultatet blev Christiansfeld, en by der i 2023 fylder 250 år.

 

I dette foredrag vil museumsinspektør Louise Klinge fortælle om Christiansfelds grundlæggelse, en by der var planlagt i mindste detalje efter Brødremenighedens ideal. Christiansfeld adskilte sig fra landsdelens øvrige byer med sine lange lige gader, sine høje gule murstenshuse og sin byplan, der afspejlede Brødremenighedens samfundsstruktur og religion. Også i dag er Christiansfeld helt unik, og byen har siden 2015 været på UNESCOs liste over umistelig verdensarv.

Få nyheder før alle andre

Modtag mails om nye udstillinger, foredrag og spændende aktiviteter. Museum Sønderjylland byder på en verden af oplevelser inden for kunst, historie, naturvidenskab og arkæologi.

    Denne formular bruger cookies. Du er nødt til at acceptere marketing cookies for at bruge den.