Apple har besluttet at opføre Europas største data-hotel ved Kassø sydvest for Rødekro. Fra undersøgelser på såvel naturgasledningen Egtved-Ellund (2011) og nedgravningen af højspændingsledningen fra Kassø til Aabenraa vidste vi, at området var tæt bebygget i jernalderen, men selv ikke vores vildeste fantasi har stået mål med det, vi nu ved.
Fortidsminderne består overvejende af huse, gårdsanlæg og landsbyer fra slutningen af bondestenalderen (2400 f.Kr.) til tidlig middelalder (1000-1200 e.Kr.). Der er imidlertid også fundet en enkelt gravplads med urnegrave fra ældre romersk jernalder (0-200 e.Kr.), samt fire gravhøje, som daterer sig fra stridsøksetid til ældre bronzealder (2800-1000 f.Kr.).
Områdets største videnskabelige potentiale ligger i, at vi her får et indblik i, hvorledes et ressourceområde bliver udnyttet gennem et tidsrum på mere end 3000 år. Undersøgelserne er i fuld gang og bevaringsforholdene har vist sig at være usædvanligt gode – især for den del af bebyggelsen, som hører hjem fra Kristi fødsel og frem til ca. 550 e.Kr. Her får vi mulighed for at efterprøve vores formodning om, at man i vores område kan sammenkæde forskellige etniske grupperinger med specielle, tidstypiske hustyper.
Også resultaterne fra middelalderbebyggelsen har overrasket. Sdr. og Nr. Ønlev opstod i middelalderen, da den oprindelige landsby blev delt. Navnet Ønlev stammer fra dog jernalderen. Navnet er sammensat af to dele. Første del er et mandsnavn. Øn er en forkortelse af Øthan og –lev står for arvelod. Ønlev betyder derfor Øthans arvelod. Som udgangspunkt mente vi, at Sdr. Ønlev måtte være identisk med den oprindelige landsby, men nu har udgravningen vist, at middelalderhusene nær Nr. Ønlev er ældre end middelalderhusene nær Sdr. Ønlev! Det er med til at vise, hvorfor vi stadig graver og at hver ny udgravning repræsenterer sin egen del af den historie, vi prøver at stykke sammen.
Per Ethelberg, museumsinspektør, Arkæologi