fbpx
De fossile hvalers hemmeligheder

De fossile hvalers hemmeligheder

Se udstilling

Resterne af tre forskellige hvaler fra det 10 millioner år gamle ler i Gram Lergrav har været taget ud af deres montrer, så forskerne har kunnet nærstudere dem og prøve at fravriste dem deres hemmeligheder.

Et bardehvalskranium udgravet i 1973 skiftede navn fra Mesocetus til Tranatocetus og viste sig at repræsentere en helt ny og hidtil ukendt familie af hvaler, tre tænder, som blev fundet i 1976, viste sig at stamme fra en stor rov-hval ved navn Scaldicetus, - og endelig blev et tandhvalfund fra 1986 navngivet Dagonodum mojnum og gav stof til eftertanke, fordi den, som næbhval, ikke burde kunne findes i et havområde med en vanddybde på 50 – 100 meter, idet dens nulevende slægtninge færdes på langt større havdybder.

Forskerne, der har undersøgt hvalerne, er desuden blevet videofilmet, hvor de giver forklaring på en række spørgsmål om deres respektive forskningsobjekter. Gæsten, som besøger udstillingen, kan på en tablet se forskeren ”sidde og vente på spørgsmål” og dernæst, ved at trykke på forskellige spørgsmål på skærmen, få forskeren til at svare. Forskerne kommer fra Italien, Ukraine, Frankrig og Danmark og vidner om den internationale interesse der er for de gamle hvaler fra Gram.

Få nyheder før alle andre

Modtag mails om nye udstillinger, foredrag og spændende aktiviteter. Museum Sønderjylland byder på en verden af oplevelser inden for kunst, historie, naturvidenskab og arkæologi.

    Denne formular bruger cookies. Du er nødt til at acceptere marketing cookies for at bruge den.