fbpx

Fossiljagtklubben
i Gram Lergrav

For børn og unge (3. klasse - 16 år)

Kom med i
Fossiljagtklubben

Er du frisk på udendørs skattejagt og kan du lide hajtænder og hvaler?
- så er Fossiljagtklubben i Gram Lergrav lige noget for dig.

I vores Fossiljagtklub kan du gå til palæontologi, ligesom du kan gå til spejder eller fodbold. Fossiljagtgruppen er et fællesskab for børn og unge i aldersgruppen fra 3. klasse til 16 år. Vi går på fælles fossiljagt efter fossiler af 10 millioner år gamle havdyr i Gram Lergrav. I laboratoriet og museets udstilling undersøger vi fossiler af mange forskellige dyr.

Det er gratis at være med i 2024 og 2025!
Fossiljagtklubben mødes på udvalgte tirsdage hen over året. Vi har også klubdage i ferierne, så du har mulighed for at prøve Fossiljagtklubben, selvom du bor længere væk. Der er plads til 25 på holdet hver gang. Vi arbejder i mindre grupper, som vil være aldersinddelt.

Fossiljagtklubben bliver ledet af museumsformidler og superfossiljæger Asbjørn Holm. Kom og vær med en enkelt gang eller deltag flere gange. Husk – fossiljagten er ikke slut før den sidste lerklump er knust!

Vi finder fossiler
i lergraven

Alle fossilerne fra Gramhavet er helt unikke, og vi finder hvert år nye og sjældne fossiler, som vores forskere bruger til at blive klogere på dyrenes biologi. Vi har gennem tiden fundet mange hvalfossiler, og dem kan du se i vores udstillinger.

Vi vil gerne finde flere fossiler, og du skal hjælpe os. Hvis du er god til at spotte detaljer og kan lide at være ude, så garanterer vi, at du finder 10 millioner år gamle dyr. De mest almindelige er snegle- og muslingeskaller, krebsdyr og fisk (fx hajtænder).

Prøv at
slemme ler

I de kolde måneder januar-februar foregår fossiljagten på museet, hvor vi bl.a. slemmer ler ved vores udendørs slemmestation. Det betyder, at vi opløser leret i vand og sigter det for at finde fossilerne.

Fossiljagtklubben
i ferier

I ferierne kan du melde dig til en dag i Fossiljagtklubben, hvor vi mødes kl. 10:00-15:00. Se dage og temaer herunder.

Der er fremvisning for forældre, søskende og bedsteforældre kl. 14:00-15:00, hvor Fossiljagtklubben viser deres familier rundt på museet, og hvor I sammen kan undersøge dagens fund i laboratoriet.

Museet er vært med en kop kaffe, te eller en juice ved afslutningen kl. 15. Familier til Fossiljagtklubbens deltagere har gratis adgang til museet og lergraven hele dagen.

Programmet er med forbehold for ændringer.

Sommerferie uge 32

Vælg mellem: Tirsdag, onsdag, torsdag og fredag (max. to ferieklubdage pr. ferie pr. deltager)

Kl. 10:00-15:00

Tema: Sådan udgraver vi fossilerne

Hen over en sommer finder vores gæster ofte mange forskellige fossiler. Nogle af dem graver museet selv ud, fordi de er særligt interessante eller sjældne. Denne uge kigger vi nærmere på en særlig udgravning og lærer om, hvordan vi udgraver fossilerne uden at ødelægge dem. Programmet er det samme alle fire dage.

Efterårsferie uge 42

Vælg mellem: Mandag, tirsdag, onsdag, torsdag og fredag (max. to ferieklubdage pr. ferie pr. deltager)

Kl. 10:00-15:00

Tema: Fra laboratorium til grav

I denne ferie leder fossiljagtklubben efter nogle af de særlige fossiler, som vi kigger på i laboratoriet og udstillingerne inden vi går i graven. Nogle fossiler kan vi finde bestemte steder i graven og vi skal i fællesskab finde stederne og lede efter og udgrave de udvalgte fossiler. Programmet er det samme alle fem dage.

Vinterferie uge 7

Vælg mellem: Mandag, tirsdag, onsdag, torsdag og fredag (max. to ferieklubdage pr. ferie pr. deltager)

Kl. 10:00-15:00

Tema: Slem ler

Selv om det er vinter og koldt kan vi sagtens finde fossiler i leret. Vi henter i fællesskab ler fra graven op i laboratoriet og laver en række slemmestationer. Her skal vi finde og udforske nogle af de mindste fossiler – mikrofossilerne. Programmet er det samme alle fem dage.

Fossiljagtklubben
på tirsdage

På udvalgte tirsdage mødes vi i fossiljagtklubben kl. 16:00-18:00. Se dato og dagens tema herunder

Du kan deltage, så mange tirsdage, du har lyst. Husk tilmelding hver gang efter først-til-mølle-princippet. Der er plads til 25 deltagere hver gang.

Programmet er med forbehold for ændringer. Tema og datoer for resten af 2025 offentliggøres senere.

3. september 2024

Kl. 16:00-18:00

Tema: Introduktion til fossiljagt.

Denne dag skal vi ned i lergraven og lære, hvilke metoder, der fungerer bedst, for at vi kan finde de bedste og fleste fossiler. Hvordan gør du? Hvad skal kigge efter? Hvorfor er nogle fossiler mere sjældne end andre?

5. november 2024

Kl. 16:00-18:00

Tema: Fossilscanning

Vi skal denne dag undersøge lergraven for fossiler på flere måder. Vi skal selvfølgelig grave, men også scanne og spotte fossiler på overfladen.

7. januar 2025

Kl. 16:00-18:00

Tema: Mikrofossiler og præparation 

Vi skal denne dag være indenfor og bruge nogle af de redskaber, vi bruger til at finde og bestemme fossilerne - særligt de helt små. Vi kigger også på, hvordan vi kan præparere fossilerne, så de ikke går i stykker eller angribes af pyrit. Vi skal også møde én af forskerne, som er palæontolog. 

Praktisk information

Her finder du praktisk information om Fossiljagtklubben

Tilmelding

Tilmelding foregår fra gang til gang efter først-til-mølle-princippet.

Du kan melde dig til så mange tirsdage, du har lyst, og max. to ferieklubdage pr. ferie. Der er plads til 25 deltagere hver gang.

Bliver du forhindret i at deltage, skal du melde afbud hurtigst muligt, så andre kan blive tilbudt pladsen. Afbud meldes direkte til Asbjørn Holm på mail asho@msj.dk

Tilmelding via linket her Fossiljagtklub tilmelding 

Hav praktisk tøj på

Du skal have praktisk tøj efter vejret og gummistøvler med. Husk solcreme og kasket på solrige dage.

Mad og drikke

På Fossiljagtklubdagene i ferierne med program fra kl. 10:00-15:00 får deltagerne en pizzasnegl og et stykke frugt til at stille den lille sult. Medbring derudover selv madpakke og vanddunk.

Mødested

Aktiviteten starter og slutter i museets laboratorium. Gram Lergrav, Lergravsvej 2, 6510 Gram.

Hvad skal forældre lave imens?

Hvad skal forældre og søskende lave, mens du er i Fossiljagtklubben?

Familier til Fossiljagtklubbens deltagere har gratis adgang til museet og lergraven hele dagen. Der er masser af andre gode udflugtsmål i området både i naturen og nabobyerne Gram, Jels, Ribe, Vejen, Arrild, Vojens og Haderslev – se mere på:

Visit Haderslev

Visit Vadehavskysten

Visit Vejen

Visit Rømø Tønder 

Fossiljagtklubben i Gram Lergrav er et gratis tilbud i 2024-2025 takket være gavmild støtte fra fonde.

Fossiljagtklubben i Gram Lergrav er støttet af

 

 

Få nyheder før alle andre

Modtag mails om nye udstillinger, foredrag og spændende aktiviteter. Museum Sønderjylland byder på en verden af oplevelser inden for kunst, historie, naturvidenskab og arkæologi.

    Denne formular bruger cookies. Du er nødt til at acceptere marketing cookies for at bruge den.