Mindesmærker
Zeppelinbase
Sikringsstilling Nord
Krigsfanger
Andre spor
Sønderborg Kirkeplads
På kirkepladsen øst for Mariekirken står en fire meter høj sokkel med navnene på Sønderborgs 102 faldne. Den krones af en cenotaph – en tom en grav. Mindesmærket blev rejst i fællesskab af danske og tyske borgere, og man besluttede at undlade andre indskrifter end 1914-1918 på cenotaphen, samt navne og årstal for de faldne på soklen.
Arkitekt Thomas Havning (1891-1976) tegnede mindesmærket, og det udhuggedes af stenhugger Iversen fra Sønderborg. Afsløringen fandt sted den 20. maj 1923, og der blev talt på både dansk og tysk. Mindesmærket kostede 19.000 kr, hvoraf de 7.000 var blevet indsamlet og de resterende skænket af Sønderborg by.
Den tomme grav er et klassisk motiv, og derfor umiddelbart neutralt. Udformningen i Sønderborg minder dog meget om det britiske monument for nationens faldne, som rejstes i London kort efter krigens afslutning.
Broager Kirkegaard
På Broagers kirkegård rejser sig en mindehøj, rundt om hvis fod i to rækker er opstillet 164 sten med navnene på de faldne. De fleste bærer ét navn, men enkelte har flere, idet familiemedlemmer står på samme sten. To sten har således navne på fire brødre, mens en anden har en far og to sønner, i alt er der 188 navne. Stenene stammer alle fra Broagerland og er grupperet efter de faldnes hjemsted, der er markeret langs højens kant med en sten for hver af Broagers ni landsbyer. På toppen af højen står en kampesten med indskriften: "Sten sat over Broager Land Sønner til Minde faldne i Krigen 1914-18", omkring den plantedes ni egetræer, hvis antal med årene dog er blevet færre.
Kunstmaler Johan Thomas Skovgaard (1888-1977), der udhuggede mindestenene i Dybbøl og Varnæs, bistod ved planlægningen af anlægget. Det blev indviet den 19. november ved en mindehøjtidlighed i Broager Kirke, og var finansieret ved en indsamling i sognet, som alle husstande bidrog til. Al jord- og stenkørsel blev desuden foretaget gratis.
Egen Kirkegaard
På kirkegården vest for kirken er i en lav stenmur opsat 66 marmorplader langs kanten af en bronzealderhøj, på hvis top står et middelalderligt klokketårn. Ved opgangen til højen er placeret en sten med indskriften: "Minde for Egen Sogns Sønner, der faldt i Krigen 1914-1918". Hver tavle bærer navnet på en af sognets faldne.
Anlægget blev til efter ide fra arkitekt Dahl fra Flensborg, og blev udført af bygmester Brix efter bygmester Knudsens tegning. Marmorpladerne, som var indkøbt i Kiel, kostede ca. 10.000 mark, som var indsamlet før Genforeningen. Efterfølgende indsamledes 2.700 kr til de øvrige udgifter ved anlæggelsen af mindesmærket.
Marmorpladerne afviger ikke fra almindelig datidig gravskik, men sat omkring to levn fra sognets fortid, indskrives de faldne i egnens årtusinder lange historie.
Aabenraa Kirke
Syd for Skt. Nikolajs kor står Aabenraas mindesmærke for verdenskrigens faldne, en granitsokkel med bronzerelief forestillende dødens engel mellem to soldater. Soldaten til venstre er iført den tyske stålhjelm og under ham står: "Unseren gefallenen Söhne". Soldaten til venstre er barhovedet og skægget, og under ham står: "Vore faldnes Minde". Navne på de faldne står ikke på monumentet, men på en række tavler inde i kirken.
Mindesmærket blev rejst i tysk-dansk samdrægtighed, og der blev lagt vægt på, at den udskrevne konkurrence var åben for danske såvel som tyske kunstnere. Det blev den danske billedhugger Johannes Clausen Bjerg (1886-1955), der vandt. Indvielsen fandt sted den 18. november 1923. Den begyndte med en dansk gudstjeneste, hvorefter monumentet blev afsløret af biskoppen for det nyligt oprettede Haderslev Stift. Herefter blev der i kirken holdt tysk mindesgudstjeneste. Om aftenen var der desuden mindefest i det danske forsamlingshus, Folkehjem. Monumentet kostede 10.000 kr, som blev skaffet ved indsamling i Aabenraa.
Hammelev Kirkegaard
Mikael Steffens grav
Den faldne sønderjyde Mikael Steffensens grav med gravsten skabt af billedhugger Niels Hansen Jacobsen (1861-1941), der også skabte mindesmærket for de faldne fra Gram. På forsiden af den råt tilhugne granitsten står den dødes navn, fødselsdato samt dødstidspunkt- og sted, under det ses et relief af en sammenbukket nøgen mandsskikkelse. På bagsiden en let tillempet strofe af digteren Chr. Kaalund (1818-1885) digt "Den brudte Straale".
Mikael Steffensen blev født i 1885 i Styding. Han blev uddannet til landbrugskandidat ved Landbohøjskolen i København og blev konsulent for Fælles-Landboforeningen i Sønderjylland. I slutningen af 1914 blev han indkaldt til tysk krigstjeneste og kom til vestfronten, hvor han faldt i april 1917 ved den franske by Arras. Som en af få faldne sønderjyder blev hans lig flyttet fra gravpladsen ved fronten til Sønderjylland. I "Vestfronten 1918" har Jes Sarup givet en levende beskrivelse af afhentningen af liget. Steffensens breve fra fronten blev anvendt i to bogudgivelser, den ene – redigeret af den danske digter Valdemar Rørdam – solgte i et betydeligt oplag.
Ved Gram Kirkegaard
Mindesmærket står på en lille plads syd for Gram Kirkegård, og består af bronzefiguren "Sorgen" stående på en granitsokkel, der bærer et digt og navne på Grams Sogns 60 faldne. Det er udført af billedhugger Niels Hansen Jacobsen (1861-1941), der stammede fra Vejen og som fra 1914 havde atelier i Skibelund Krat, et nationalt samlingssted lige nord for den daværende dansk tyske-grænse. Han forfattede også soklens digt: "Ak Sorgen hun vandrer saa vide, i Tusind Hjem gik hun ind; tilbage hun gaar nu at finde i fjerne Lande de Grave med Kors over danske Mænd."
Af de 60 faldne kommer de 23 fra Gramby, 21 fra Kastrup, 9 fra Tiset, 3 fra Endrupskov og 4 fra Vester Lindet. Langt størstedelen mistede livet på vestfronten, nemlig 46. Bronzefiguren blev præsenteret i Gram allerede i 1918, men hele mindesmærket blev først afsløret og indviet den 6. juni 1924. Det kostede 6.000 kr., der var blevet bragt til veje ved en indsamling i sognet.
Klosteret i Haderslev
På Klosterkirkegården med udsigt over Haderslev Dam står to mindesmærker for de faldne i verdenskrigen, et dansk og et tysk. I 1922 var man ellers på tværs af nationale skel blevet enige om et fælles monument, men fjernelsen og ødelæggelse af en mindesten over de faldne slesvig-holstenere 1848-51 fik tingene til at gå i hårdknude. Man kunne nu ikke længere blive enige om hverken indskriftens sprog eller ordlyd.
Det tyske monument består af en stele med de faldnes navne kronet med en tysk stålhjelm på en laurbærkrans, og er udført i treuchtlinger marmor. Den er lavet af den sydtyske billedhugger Hermann Blecker, og blev muliggjort af en donation fra den tyske Arbeiterwohlfahrtsverein. Afsløringen fandt sted den 18. januar 1925, og både ved ceremonien på kirkegården og ved den efterfølgende gudstjeneste mindedes man de dansksindede krigsdeltagere. Oprindelige var der indhugget 173 navne på stenen, men i dag står på den gulmalede sten 211. Det danske mindesmærke består af en sekskanten granitsokkel med en stendysse på toppen med årstallene 1914-1918 på overliggeren. Navnene på 112 faldne står på stentavler på soklen og ved dens fod. Mindesmærket er tegnet af arkitekt Peter J. Gram og udført af stenhugger A. Petersen, mens digtet på forsiden er skrevet af forfatter og politifuldmægtig Erich Erichsen. Midlerne til mindesmærkets rejsning blev indsamlet i byen og det blev afsløret den 26. juni 1927. Den nationale modsætning afspejler sig tydelig i to monumenters udformning. Stendyssen er et lige så fast symbol i dansk national-romantik, som stålhjelmen og lauerbærkransen er det i tysk militærsymbolik.
Zeppelinbasen i Tønder
Kort efter Første Verdenskrigs udbrud i august 1914 iværksatte den tyske marine opførelsen af tre nye luftskibsbaser. En af dem var basen nord for Tønder, hvis første luftskibshal stod færdig i februar 1915. I løbet af krigen blev basen udvidet med endnu to haller, hvoraf den ene var en dobbelthal. Syd for hallerne byggedes en flyhangar og barakker til de omkring 600 mand på basen, og lidt sydligere anlagdes et gasværk.
Luftskibenes hovedopgave var at holde øje med den britiske flådes aktiviteter i Nordsøen, men de gennemførte også bombeangreb på mål over England. Briterne forsøgte flere gange at angribe basen i Tønder, men først den 19. juli 1918 lykkedes det for britiske bombefly at bombe basen. Angrebet var det første vellykkede flyangreb fra et hangarskib, og det ødelagde de to zeppelinere stationeret på basen. I dag står en af de sidste bevarede tyske flyhangar fra 1. verdenskrig stadig på basen, og rundt i skoven er fundamenterne af de enorme luftskibshaller bevaret.
Toni-hallen
Fundamentet af den ene af basens to små haller, der hver var beregnet til et luftskib. Hallen blev påbegyndt i september 1914 og i december var byggeriet så fremskredent, at den 180 m lange, 40 m brede og 32 m høje hal kunne tages i brug som nødhavn. Den 19. februar 1915 stod den helt færdig, og fik navnet "Joachim", senere omdøbt "Toni".
Hallen bestod af et metalskelet beklædt med træ. Den havde skydeporte i begge ender og var til bugsering af luftskibene udstyret med to parallelle skinneanlæg, der rakte 200 m ud fra hver ende. Der var et tankanlæg til brændstof, mens brinten i begyndelsen blev transporteret frem til hallen med jernbane. Senere blev den med rørledning ført direkte fra gasværket.
Fundamentet er basens dårligst bevarede og mindst tilgængelige. Det meste af halområdet er dækket af ufremkommelig vegetation, mens den vestlige del af fundamentet omtrent er forsvundet. De østlige monteringsblokke til porttårne er dog begge bevaret.
Toni kom til at huse basens første luftskib, der ankom den 23. marts 1915. Det var et Parsefal-luftskib, der trods en længde på 112 m ikke som zeppelin-luftskibene havde et metalskelet. Hallen fungerede frem til 1917, da var den blevet for lille til de nye store zeppelinere og blev revet ned.
Tobias-hallen
Fundamentet af den ene af basens to små haller, der hver var beregnet til et luftskib. Hallen blev påbegyndt i oktober 1914 og den 21. marts 1915 kunne den 180 m lange, 40 m brede og 32 m høje hal tages i brug, og fik til en begyndelse navnet "Marine", senere omdøbt til Tobias.
Hallen bestod af et metalskelet beklædt med træ. Den havde skydeporte i begge ender og var til bugsering af luftskibene udstyret med to parallelle skinneanlæg, der rakte 200 m ud fra hver ende. Der var et tankanlæg til brændstof, mens brinten i begyndelsen blev transporteret frem til hallen med jernbane. Senere blev den med rørledning ført direkte fra gasværket.
Fundamentet er basens bedst tilgængelige, selvom både skinneanlæggets betonløberender og vægfundamentet er noget tilgroet.
Tobias kom til at huse basens første zeppelin-luftskib, L7, der ankom til basen i begyndelsen af april 1915. L7 var hjemmehørende i Tønder indtil det i foråret 1916 blev skudt ned over Horns Rev af engelske krigsskibe. Da hallen blev for lille til at rumme de nye zeppelin-typer, fik basens faste observationsballon plads i den. Under det engelske angreb på basen den 19. juli 1918 blev også Tobias truffet og ballonen brændte. Efterfølgende blev hallen revet ned.
Toska-hallen
Fundamentet af basens dobbelthal beregnet til to luftskibe. Hallen blev påbegyndt i foråret 1915 og stod færdig ud på efteråret samme år. I begyndelsen af 1916 forlængedes den 42 m høje, 71 m brede og 180 m lange hal til 243 m, så den kunne rumme de nyeste zeppelinere.
Hallen bestod af et metalskelet beklædt med letbeton og eternit. Den havde skydeporte i begge ender og var udstyret med tre parallelle skinneanlæg. De rakte 250 m ud fra hver ende og blev brugt til bugsering af luftskibene. I et system af rør og kanaler under hallen løb brændstof til motorerne, brint til opdrift og vand til ballast. I hallens gulv var der med passende mellemrum ringe til fortøjning af luftskibene.
Vægfundamenterne ses kun enkelte steder, mens tre af porttårnenes monteringsblokke er synlige. Af skinneanlæggenes løberender er de tre ydre mod øst markeret ved gennemskæringer i bevoksningen. På selve halarealet er kun den nordligste løberende frilagt, og herfra er der stier ind til fortøjningsringe og kanalanlæg. Fra sydøst fører en betonvej til hallens sydmur.
Fem zeppelinere gik til i Toska-hallen. I november 1915 brød det nybyggede L18 i brand under påfyldning af brint. I december 1916 brækkede luftskibet L24, da det under bugseringen blev kastet ind mod Toska af et vindstød. Det brød i brand og antændte L17, der var fortøjret i hallen. I juli 1918 udbrændte L54 og L60, da hallen blev bombet af engelske fly. Hallen tog kun ringe skade, og blev først revet ned 1923.
Ammunitionsbunkeren
Underjordisk bunker til opbevaring af ammunition til luftskibene. Den 117 m2 store bunker består af en 11 m lang gang, der fører ned til tre rum. Det første er et lille forrum med egen dør, mens de to andre er magasinrum af henholdsvis 14x7 m og 5x7 m størrelse og forbundet med hinanden ved en enkelt dør.
Bunkeren blev bygget i 1916, samme år som basens luftskibe begyndte at deltage i de luftangreb på England, tyskerne havde indledt i januar 1915. Luftskibenes hovedopgave var dog rekognoscering, og af de ca. 300 missioner der blev fløjet fra Tønder, var kun 25 angrebsmissioner.
De tyske luftskibe kunne alt efter størrelse medføre 500 til 3.200 kg bomber, og blev gerne lastet med en blanding af såvel brænd- som sprængbomber i forskellige størrelser. Til transport af bomberne løb langs bunkerens nordside et stikspor, som forbandt den med Zeppelinhallerne og det lokale jernbanenet. Sporet førte dog ikke ned i selve bunkeren, så turen op til togvognen må være foregået på rullevogne med håndkraft.
Flyhangar
Hangar beregnet til at rumme fly til nærforsvar af luftskibsbasen. Den 75 m lange, 20 m brede og 10 m høje hangar blev taget i brug i efteråret 1915. Taget bæres af et jerngitterværk, der spænder over hele hangarens areal og kun støttes langs væggene. Langs nordmuren ligger en række værksteder og depotrum, hvilket også har været tilfældet langs vestmuren. Ved opførelsen bestod sydsiden i hele hangarens længde af tre store skydedøre, der i dag er erstattet af en murstensmur med fire små porte.
Hangaren husede gennem verdenskrigen flere forskellige fly, men sjældent flere end fire ad gangen og aldrig de nyeste modeller. I samarbejde med maskingeværposter på selve luftskibsbasen og to luftværnsbatterier ved Tved og Abild skulle flyene forhindre angreb på basen. Forholdene var dog ikke optimale, størst problemer voldte de græsmarker, der skulle tjene som landingsbane. De var for ujævne og bløde, og førte til flere haverier og kostede adskillige liv. Midt i maj 1918 blev flypersonalet trukket væk, og der var derfor ingen fly til rådighed, da englænderne angreb den 19. juli 1918.
I 1920 blev den store hal brugt til at holde Genforeningsfest. Den blev siden overtaget af det danske militær, der en tid brugte den til sine fly, men senere benyttede den til at opbevare køretøjer i. Ved lukningen af Tønder Kaserne overgik bygningen til Naturstyrelsen.
Barak-området
Et kedel- og badehus i tegl, samt fundamenterne fra basens mange forskellige bygninger. Det første man byggede på basen i efteråret 1914 var mandskabsbarakker. Da basen var fuldt udbygget, var den en hel lille by med plads til 600 mand. Den bestod ikke kun af barakker til mandskabet, men også af kontorbygninger, slagteri, vaskeri, telefoncentral, adskillige køkkener, spisesale for henholdsvis over- og underordnede, latriner, lazaretbygning, karantænebygning, værksteder, hestestalde og et cykelskur.
Udover kedel- og badehuset, der byggedes i 1915-6, ses også den såkaldte officersten, der var stillet op foran officerernes spisesal. Der findes flere billeder, hvor zeppelinofficerer poserer foran stenen, på hvilken der også findes nogle utydelige navnetræk.
Efter krigen blev en del af barakkerne solgt og brækket ned. Andre blev overtaget af militæret, der benyttede dem i den korte tid Tønder Garnison lå på Zeppelinbasen, og siden tog en del af dem med sig, da den flyttede ind til selve Tønder. Der er bevaret betydelige dele af barakkerne, og på Tønder Zeppelin Museum er opstillet flere sektioner.
Gasværket
Portnerhus og gasmesterbolig med værksted, samt blæsehal fra luftskibsbasens gasværk. Værket blev påbegyndt i slutningen af 1915, og blev i de følgende år løbende udvidet. Da det var fuldt udbygget havde det en daglig kapacitet på 10.000 m3 brint og lagerkapacitet på 33.000 m3. Gasværket lå ca. en halv kilometer fra de øvrige bygninger på basen, og var omgivet af en 2 m høj mur, hvis fundament stadig kan følges.
Brinten blev fremstillet ved at lade vanddamp reagere med opvarmet jernmasse, som spaltede vandmolekylerne ved at binde ilten og derved frigive brinten. Til at begynde med blev brinten bragt ud til hallerne med specielle jernbanevogne, senere også via en rørledning.
Brinten gav luftskibene deres opdrift. Det mindste af basens luftskibe af typen Parsefal rummede 13.600 m3 brint, mens basens største, zeppelineren L60, rummede ca 55.000 m3. Under flyvningen gik en del brint tabt pga. utætheder og fordi man lukkede brint ud for at trimme luftskibet. I zeppelinerne opbevaredes brinten i op til 18 adskilte celler, der var lavet af blindtarme fra køer, og hængt op inden i luftskibets stofbetrukne aluminiumsskelet.
Marinestationen i Sønderborg
Som led i udbygningen af den tyske flåde i årene op til verdenskrigen anlagdes i Sønderborg en marinestation med en søartilleriskole. Selve marinestationen bestod af et kajanlæg og de to røde murstensbygninger, som ind til fornylig fungerede som sergentskole. Den nordlige bygning husede selve skibsartilleriskolen, og stod færdig i begyndelsen af 1907. Den sydlige var kasernebygning for marinestationens faste mandskab, og påbegyndtes i foråret 1907.
Øst for kasernen opførtes på Engelshøjsvej villaer til de højere officerer, og syd for byggedes der i Helgolandsgade og på Jomfrustien boliger til officerer og underofficerer. Endelig byggedes der også et garnisonslazaret, der blev taget i brug i 1911. En række af byens civile installationer og institutioner blev også udvidet, så de kunne dække den voldsomme vækst i byens befolkning, der steg fra 5.000 til 8.000 mennesker.
Efter Genforeningen rykkede det danske militær ind i den nordlige fløj, mens den sydlige frem til 1924 fungerede som skole for krigsinvalider. I 1926 rykkede sergentskolen ind, og med dens lukning i april 2014 er bygningernes militære historie forbi.
Kystbatteri i Årøsund
Middelsvært kystbatteri med fire kanonstandpladser, kommandobunker bestående af tre rum og et tilstødende mandskabsrum. I kystskråningen vest for bunkeren ligger en ammunitionsbunker, hvorfra ammunitionen kunne bringes frem til skytset ad en skinnebane.
Observationsrummet har fem udsigtsprækker mod nord, syd og øst. I et nu tilmuret hul i den hvælvede loftshulning sad et periskop. I revolutionsdagene i november 1918 blev det solgt af de tyske soldater til besætningen på den danske krydser Valkyrien. Indgangsrummet og et siderum har skydeskår til nærforsvar. Mandskabsrummet er delvist nedgravet og består af en gang med tre hvælvede rum, i vestvæggen er indgang og fire vinduer. Kanonstandpladserne ligger nord og syd for bunkeren og er af beton. Pivoterne som kanonerne skulle dreje om, ses stadig i betonen.
Batteriet var udstyret med fire 10,5 cm skibskanoner, der var omgivet af jordvolde. Med en rækkevidde på ca. 10 km kunne de nå den fynske kyst. Dets hovedopgave var at sikre gennemsejlingen og de tyske minefelter, og understøtte de forpostbåde, som var stationeret i Årøsund. Der fandtes en observationspost på selve Årø, hvor der også var opstillet skyts.
Der blev efter krigen slået flere vinduer i kommandobunkeren, der en overgang fungerede som iskiosk. I midten af 1990erne blev bunkeren ført tilbage til sit oprindelige udseende, dog uden skydeskårenes jernskodder.
Torpedoforsøgsstation i Høruphav
I 1905 oprettede Tysklands førende producent af torpedoer, Berliner Maschinenbau A/S, en torpedoforsøgsstation ved Hørup Klint. Her blev torpedoerne prøveskudt og finindstillet, før de blev udstyret med sprængladning og leveret til en række lande i og uden for Europa. Ved klinten byggedes en lang træbro, hvorfra torpedoerne blev affyret mod skydeskiver i Hørup Hav og Flensborg Fjord. På land opførtes værksteder og boliger til de ansatte, hvis antal i årene før krigen lå på omkring 50 mand. Under krigen steg antallet til 340, og marinen overtog den ellers privatejede forsøgsstation. I 1914 forlængedes træbroen med en betonbro.
Efter krigen ophørte afprøvningen af torpedoer, og der indlogeredes en overgang husvilde i torpedostationens bygninger. Under 2. verdenskrig benyttede den tyske besættelsesmagt stedet til pejlingsforsøg, og i årene 1945-47 var der lejr for tyske flygtninge. Derefter blev der en tid demonteret ammunition ved klinten, og i den forbindelse anlagdes en række mindre betonrum, som stadig findes. Herefter henstod torpedostationen tom.
Midt i 1970erne udstykkedes grunden til parcelhuse, og bygningerne blev efterhånden revet ned. I 1984 sprængtes de sidste rester af betonbroen, der længe havde stået uden forbindelse til land, da træbroen for længst var blevet pillet ned. Tilbage fra stationen er kun de undersøiske rester af betonbroen og en udgravet nedfartsvej til kysten.
Krigsfangegravplads ved Løgumkloster
Gravplads for 68 franske, belgiske og russiske krigsfanger fra den nærliggende Løgumkloster lejr. Lejren blev oprettet kort efter 1915 og kunne rumme ca. 2.000 fanger. I marts udbrød der en plettyfys-epidemi i lejren, og 71 krigsfanger og lejrens tyske læge døde, før sygdommen blev bragt under kontrol.
Lægen blev begravet på kirkegården i Løgumkloster, men fangerne jordedes i et lille privatejet skovstykke lige vest for lejren. I sensommeren 1915 rejste fangerne en obelisk i cement, tegnet af en fransk krigsfange. Gravene var til at begynde med markerede med trækors, men de blev udskiftet med de eksisterende cementsten før Genforeningen.
Fangernes obelisk forvitrede meget hurtigt. Det nuværende monument blev indviet 15. juni 1923 og er tegnet af arkitekt Arne Finsen. Det er i vidt omfang udformet som det oprindelige, og bærer lige som det et relief af sejrsgudinden Victoria. Bag monumentet stod en komité, der også skaffede midler til at erhverve skovstykket. Begge dele blev ved indvielsen overdraget til Løgumkloster Kommune.
Oprindeligt blev der gravlagt 70, men efter krigen blev to af dem ført hjem. Til gengæld gravlagdes i 1960erne to tidligere krigsfanger, som var blevet i Sønderjylland. Øst for gravpladsen efter den lille murstensbygning, der skal have tjent som kachot, ligger en ensom grav. Trods korset på hans gravsten skulle han have været af jødisk konfession, og blev derfor ikke begravet med de andre.
Krigsfangergrav på Tinglev Kirkegaard
Mindesten og 16 grave for krigsfanger fra krigsfangelejren ved Bajstrup nogle kilometer syd for Tinglev. Lejren blev oprettet kort efter 1915 og havde plads til omkring 3.000 fanger. Krigsfangerne var en blanding af russiske, britiske, franske og belgiske soldater, som blev sat til at udføre dræningsarbejder i omegnen.
Til at begynde med var både kost og logi meget dårlig. Som en følge af det og af tidligere strabadser døde i marts og april 1915 ti britiske og fem russiske fanger. De blev alle begravet på Tinglev Kirkegård, og deres grave markeret med simple trækors. I juni 1915 begravedes endnu en krigsfange, en franskmand dræbt af et lynnedslag.
Mindestenen er tegnet af arkitekt Carl Brummer (1864-1953) og udhugget i en sten fra Gøttrup Mark nær Toftlund. Den bærer på engelsk, fransk, russisk og dansk indskriften: "Til Minde om Soldater døde i Leiren ved Bajstrup. De seirendes Vaabenfæller – Vore Venner". Alle gravstenene er udført efter den britiske krigsgravskomites standard. Bag mindesmærket stod en komité nedsat af Danmarks fire største erhvervsorganisationer, og ved indvielsen den 19. september 1925 deltog en lang række af standspersoner herunder også den franske og den britiske ambassadør.
Ballumdiget
Diget blev opført for at beskytte Ballum Enge mod oversvømmelser. Det løber fra Ballum i syd til Astrup i nord og har en længde på omtrent 10 km. Midtvejs brydes det af en sluse ved udløbet ved Brede Å. Diget blev påbegyndt i foråret 1914, men arbejdet gik omtrent i stå ved krigsudbruddet. En del af de 225 arbejdere blev indkaldt, mens størstedelen blev internerede, da de var russiske sæsonarbejdere.
I krigsårene bestod arbejdsmandskabet i vidt omfang af skiftende hold af franske og russiske krigsfanger. De udførte i hovedsagen det manuelle gravearbejde, mens fire store gravemaskiner blev betjent af tyske arbejdere. Dog oplevede krigsfangerne at få en hjælpende hånd fra såvel tyske rekonvalescenter fra fronten som tyske kavalerister.
Antallet af krigsfanger og civile arbejdere svingede meget, men kom aldrig over 300 mand. I vinterperioden indskrænkedes arbejdet og blev kun forsat med gravemaskinerne. Fangerne var indkvarteret i to store, vel indrettede barakker. I den ene var et fællesrum, som en tid blev benyttet som bederum af russiske krigsfanger med muslimsk tro.
Sluseværket stod færdigt i 1915, mens arbejdet på diget først blev afsluttet i 1919.
Svært batteri ved Andholm
Svært batteri bestående af to mandskabsrum og et dobbelt ammunitionsmagasin. Begge mandskabsrum har to indgange og til nærforsvar skydeskår med jernluger. Magasinet består af to rum med hver sin indgang. I det vestlige rum opbevaredes granaterne. Flere jernbjælker vidner om et bord og et spil, til brug når granaterne skulle håndteres ud og ind af den aflange luge. I det østlige rum opbevaredes krudtet. Alle indgange er dækkede og har indre to-delte jerndøre.
Mellem de to mandskabsbunkere findes en stor udgravning beregnet til en briskekanon. Ad et sidespor til jernbanen, der passerer lige vest for batteriet, kunne kanonen transporteres frem til udgravningen mellem de to jordvolde, der endnu fører frem til den. På dem opstilledes en medbragt portalkran, der hejste kanonen på plads. Der blev, så vidt vides, aldrig opstillet skyts.
Batteriet ligger 9,5 km fra forreste linje, og hører til den østlige gruppe af svære batterier, der skulle beskyde den sønderjyske hovedfærdselsåre. Omtrent en kilometer nordvest for batteriet lå Rugbjerg batteriet og ca. 5 km mod øst Lerskov batteriet, begge bestykket en med 24 cm skibskanon med en rækkevidde på ca. 16 km.
Batteriet blev modsat de øvrige svære batterier ikke sprængt, da ejeren ønskede at bevare anlægget som et manende minde over verdenskrigen.
Flankeringsbunker ved Arrild Ferieby
Flankeringsbunker til en revolverkanon på felt-affutage. Bunkeren består af to rum, et til kanonen og et til mandskabet. I skytsrummet er dels et skydeskår, dels en port så skytset nemt kunne fjernes fra bunkeren. Portens kraftige jerndøre er endnu bevaret, mens kun hængsler vidner om, at også skydeskåret har kunnet lukkes med en låge. Til venstre for skydeskåret er en aftrækskanal, og til højre forbinder en dør skytsrummet med mandskabsrummet, der har egen indgang og i loftet en skakt til et periskop.
Revolverkanonen havde en kaliber på 37 mm, en skudhastighed på 50 skud i minuttet og en rækkevidde på op til tre kilometer. Dens lade- og affyringsmekanisme blev drevet ved håndsving. Revolverkanonerne i sikringsstillingen stammede fra marinen, der havde udfaset dem længe før verdenskrigens udbrud.
Bunkeren ligger lige syd for Skikkild Bjerges højeste punkt i anden skyttegravslinje i den vestlige side af et fremspring nord for Arrild. Her slog stillingen, der løb omtrent stik nord-syd, et knæk i sydvestlig retning. Bunkeren er orienteret omtrent vestsydvest og har derfor kunnet bestryge området langs og foran skyttegraven sydvest for den.
Mandskabsbunker ved Arrild Ferieby
Bunker af halvdelingsstørrelse med to dækkede indgange og som noget udsædvanligt fire vinduesnicher med tremmer. Deres formål er uvist, men de to nabobunkere skal have været af samme konstruktion. Ved hver af de to døre er øskner, så de har kunnet spærres udefra. Bunkeren er dog næppe tænkt som fængsel, men måske som depotrum, når stillingen ikke var bemandet. I en kampsituation har den formodentlig skulle bruges som mandskabsrum, og det er muligt at falsene omkring vinduerne har været tænkt til at fæstne metalskodder.
Bunkeren bærer som den eneste i sikringsstillingen navn. Midt på den er kvindenavnet "Elfriede" indridset i pudsen, og over hver dør årstallet "1917". I bunkerens gulv kan man flere steder se aftryk af sømbeslåede tyske soldaterstøvler.
Bunkeren lå i anden skyttegravslinje, der her løb i en sydvestlig retning, og udgjorde en del af den vestlige side af et fremspring ved Arrild. Bunkeren er orienteret med indgangene omtrent mod syd. Forreste skyttegrav løb ca. 400 m. mod nordvest.
Bunkeren blev tildækket mellem 1921 og 1923, og blev først frilagt igen julen 2010.
Svært batteri i Gammelskov
Sprængt batteri, der som det eneste af de svære batterier i sikringsstillingen var bestykket med to kanoner. Der var tale om skibsskyts i pansertårne, som var placeret på betonbriske. Ved hjælp af en skinnebane kunne der via den 250 m lange batterigrav hurtigt føres ammunition frem fra to dobbeltmagasiner på hver sin side af de to kanoner. Bag batterigraven lå en dækningsgrav med tre mandskabsrum, alle med skydeskår til nærforsvar. Den midterste, en såkaldt kaponiere, stak ud i løbegraven, så den kunne bestryge den.
Kanonerne havde en kaliber på 24 cm og stammede sammen med pansertårnene fra et udrangeret krigsskib. Der var således ikke tale om det mest moderne skyts. Kanonerne havde dog en rækkevidde på ca. 16 km, og da batteriet lå omtrent 4 km bag forreste linje, kunne de altså dække et område på op til 12 km foran stillingen. Batteriet var et af i alt 6 svære batterier, der lå 4-10 km bag stillingen.
Batteriet er som de fleste bunkere i stillingen fuldstændigt sprængt. Efter Genforeningen viste en undersøgelse af stillingen, at en nordvendt forsvarslinje så tæt på den dansk-tyske grænse var uhensigtsmæssig. I 1922 foretoges de indledende sprængninger, og 1923-26 sprængtes størstedelen af stillingens bunkers, Gammelskov batteriet i august 1923.
Mandskabsbunker ved Kalby plantage
Mandskabsbunker af halvdelingsstørrelse med to dækkede indgange og i loftet to skakter til periskoper. I væggene er bevaret en del kroge til ophængning af køjer, og i forbindelse med dem en række små vægnicher, der vel var beregnet til soldaternes ejendele. Vægnicher er forholdsvis almindelige i sikringsstillingen, dog sjældent i så stort antal, men da overvejende i den vestligste del af stillingen. Flugtende med dørenes overkant findes 12 huller til indsættelse af bjælker, der skulle bærer en infanteri-banket. Her kunne infanteriet stå i dækning af bunkeren og beskyde området foran den.
En halvdeling bestod af fire grupper på hver otte mand og en gruppefører, altså i alt 36 mand. Hver gruppe bemandede som regel et afsnit på 8-10 meter skyttegrav. Den almindelige infanteri-soldat var bevæbnet med et gevær og håndgranater, de sidste var særligt egnede til nærkamp i skyttegravene.
Bunkeren er nordvendt og lå i tredje skyttegravslinje, der her et kort stykke gik stik øst-vest. Stillingen gjorde her et vinkelformet fremspring omkring Kalby Skov, der mod nord og vest var kraftigt udbygget. På den østlige flanke, hvor bunkeren lå, var der dog ingen bunkere i skyttegravene foran, men til hver side af den lå en flankeringsbunker, formodentlig bestykket med en revolverkanon.
MG-bunker ved Kalby plantage
Mandskabsbunker til maskingeværbesætning med to udækkede indgange og skakt til periskop. Denne bunkertype har været meget udbredt i sikringsstillingen, men bunkeren her adskiller sig dog noget ved udenfor mandskabsrummet at have en niche til opbevaring af maskingeværet.
Maskingeværets seks mand store besætning kæmpede ikke fra selve bunkeren, men fra forberedte standpladser udenfor den. Nogen steder fandtes de til alle sider af bunkeren, men oftest var der kun en på hver side. I tilfælde af artilleribeskydning skulle besætningen søge sikkerhed i dækningsrummet, og først når det fjendtlige infanteri angreb, skulle de med deres maskingevær besætte en af standpladserne.
Bunkeren er orienteret med udgangene mod sydøst. Den lå i forreste skyttegrav, der her løb mod nordøst, men lige syd for bunkeren bøjede i næsten stik sydlig retning. Bunkeren indgik i den vestlige side af et fremspring omkring Kalby Plantage. Fremspringet var sikringsstillingens stærkest udbyggede punkt mod vest. Ud mod Vesterhavet var der kun ganske få betonkonstruktioner, og de sidste 3 km ud imod Vesterhavsdiget var der ingen skyttegrav, men kun pigtråd.
Flankeringsbunker ved Pothøj
Flankeringsbunker til revolverkanon med to rum. Mandskabsrummet har periskopskakt i loftet, der er af buet bølgeblik. Midt i sydmuren findes en firkant lysskakt og på hver side to runde udluftningshuller. Rummet har to dækkede indgange, hvoraf den ene også fører til skytsrummet. Skytsrummet er hævet over det øvrige niveau med to trin og dets skydeskår har kunnet lukkes med den jernplade, der endnu sidder under skydeskåret. I modsætning til de andre af sikringsstillingens bunkere til revolverkanon mangler rummet aftrækskanaler?
Revolverkanonen havde en kaliber på 37 mm, en skudhastighed på ca. 50 skud i minuttet og en rækkevidde på op til tre kilometer. Dens lade- og affyringsmekanisme blev drevet ved håndsving. Revolverkanonerne i sikringsstillingen stammede fra marinen, der havde udfaset dem længe før verdenskrigens udbrud.
Bunkerens mandskabsrum er orienteret med udgangene omtrent mod syd, mens revolverkanonens skydeskår peger næsten stik vest. Bunkeren lå ved anden skyttegravslinje og ligger et stykke nede af vestsiden på et bakkedrag, der hæver sig omkring 20 m over det flade landskab mod vest. Herfra kunne man bestryge området foran og bag de øst-vest løbende skyttegrave vest for bunkeren.
Observationsbunker ved Pothøj
Observationsbunker med mandskabsrum og delvist sprængt observationsstade. Rummet til mandskabet har i loftet en skakt til periskop og midt i ydermuren et firkantet lyshul, i væggene ses flere kroge til køjer. Rummet har to dækkede indgange, hvoraf den ene også fører til observationsstadet. Stadet har formodentlig været udstyret med en panserkasse, som dog blev fjernet i de første år efter krigen.
Af hensyn til camouflering var bunkerne bygget ind i en af Pothøjs mange gravhøje. Til ekstra sløring blev den fritliggende sydmur dækket med ujævnt puds, og på det sydøstlige hjørne ses et jernøsken til opsætning af net til yderligere sløring.
Bunkeren ligger omtrent på toppen af den 80 m høje Pothøj, hvorfra der er godt udsyn mod nord over området foran stillingen. Bunkeren kunne lede ilden fra de mellemsvære batterier ved Abkær og Skovby, der begge lå 1,5 km derfra, henholdsvis mod sydvest og sydøst, samt flere af de tunge 24 cm batterier, det nærmeste 6,5 km derfra.
Flankeringsbunker ved Lille Vedbøl
Flankeringsbunker til maskingevær med en dækket indgang med skydeskår til nærforsvar. Bunkeren består af ét rum med otte par køjekroge. Midt i den østlige mur er et skydeskår til maskingeværet, syd derfor et observationshul, og nordligst en dobbeltsmiget lysskakt. Funktionen af den træbeklædte niche i loftet over skydeskåret er uvis. Måske skyldes det, at bunkerens udformning er tillempet fra en lavloftet bunker, hvor nichen gjorde det muligt at åbne maskingeværet ved ladefejl.
Bunkeren er som den eneste i sikringsstillingen ret nøje dateret. På indersiden af døroverliggeren er i den våde puds ridset: "XVI/X/1917", dvs. 16/10/1917. Nedenunder står et navnetræk begyndende med G. Der optræder flere navne rundt omkring i bunkeren, nogle er ridset i pudsen, mens andre er skrevet med blyant og et enkelt med kridt.
Bunkeren ligger højt og synligt, og var derfor camoufleret som gravhøj. Den er orienteret omtrent mod sydøst, og lå mellem hovedlinjens første og anden skyttegravslinje. På grund af et lille knæk i den her omtrent øst-vestligt løbende stilling kunne bunkerens maskingevær mod øst bestryge området foran og mellem skyttegravene, der her løb på toppen af en 25 m høj skrænt. Bunkeren sikrede bagsiden et skyttegravsfremspring foran hovedstillingen omkring højdedraget Kalkenberg foran hovedstillingen.
Observationsbunker ved Abkær Mose
Observationsbunker med panserdækket observationsstade og lille opholdsrum. Panserdækket har to udkigshuller, der har kunnet lukkes med metalklapper. Ved det ene ses på indersiden stadig håndtaget til at dreje klappen, mens klappen for det andet endnu sidder på ydersiden. I panserdækkets loft er der hul til periskop eller en reliefkikkert. I observationsstadet ses tydeligt aftryk af forskallingsbrædder, der at dømme efter rillen i gulvet var tænkt som permanent beklædning.
Ud over almindelig observation har man fra bunkeren kunnet lede skydningen fra de mellemsvære batterier ved Abkær 1,5 km mod syd og Skovby, 2,5 km mod sydøst, samt flere af de tunge 24 cm batterier, det nærmeste 6 km derfra. Bunkeren har været jorddækket for at ligne en af de gravhøje, der stadig findes mange af i området.
Bunkeren lå ved første skyttegravslinje, der her løb omtrent stik øst-vest. Den er orienteret mod nord med en lille afvigelse mod vest, men dens udformning gør, at nord har ligget omtrent midt i synsfeltet. Området er forholdsvis jævnt, og selvom bunkeren ikke ligger højt, har den haft godt udsyn. Ganske vist lå den nærliggende gård, Højvang, der også under krigen, men der var mindre vegetation.
Flankeringsbunker ved Toftlund
Flankeringsbunker til maskingevær med to rum. Mandskabsrummet har skakt til periskop i loftet og midt i sydmuren et lys- og udluftningshul med skrå sider for at skærme mod granatsplinter. Loftet er upudset og består af metaldragere med indskudte brædder. Rummet har to dækkede indgange, hvoraf den ene også fører til skytsrummet.
I tilfælde af kamp ville bunkeren blive udstyret med et maskingevær, formodentlig det vandkølede MG08 i affutage. Det kunne skyde 3-400 skyd i minuttet, og med en rækkevidde på omkring 2.000 m kunne det uden problemer bestryge den nordøstlige tilfartsvej til Toftlund.
Bunkeren lå i forreste skyttegravslinje, der her i hovedsagen løb langs med sydsiden af Toftlund Skov. Indgangene vender mod syd, mens skydeskårets hovedretning er nordøst. Grundvandet står højt i området og bunkeren er derfor delvist bygget over jorden, men var dengang som nu skjult af skoven. Området foran var så sumpet, at der mod sædvane kun var opstillet én række med pigtråd. Ved hjælp af et stemmeværk nordvest for Toftlund skov kunne området oversvømmes yderligere.
Efter krigen blev bunkerens tag en tid brugt som fundament for en dansepavillion i forbindelse med et traktørsted.
Posteringsbunker ved Neder Jerdals
Lille mandskabsbunker med én indgang, der er skrå for at afskærme rummet mod granatsplinter. I loftet findes en skakt til et periskop. På rummets vægge ses tydeligt spor af forskallingsbrædder. De tappede ender viser, at man har brugt træ fra minerammer. De blev brugt ved udgravning af underjordiske dækningsrum, en type der kun var ganske få af i Sikringsstillingen.
Bunkeren er en såkaldt posteringsbunker, tiltænkt det mandskab, der havde vagttjeneste i forreste skyttegravslinje. Da sikringsstillingen blev anlagt, foreskrev reglementet, at første skyttegrav kun skulle besættes af det absolut nødvendige mandskab. Størstedelen af stillingens besætning skulle opholde sig i anden skyttegrav, hvor de store mandskabsbunkere derfor var placeret.
Forreste skyttegravslinje løb her langs Neder Jerstals nordlige bebyggelse, og blev 200 m mod vest skåret over af vådområdet omkring Gels Å. Anden skyttegravslinje løb ca. 100 m. mod syd midt i landsbyen. Der var ganske få bunkers i den umiddelbar nærhed, den nærmeste var og er et flankeringsrum 200 m mod øst. Umiddelbart vest for Gels Å lå posteringsrummene i forreste linje derimod tæt, ikke færre end ni rum på en lille kilometer. Formodentlig havde man i en kampsituation tænkt sig at udbygge Neder Jerstals huse til dækningsrum.
Middelsvært batteri ved Skovby
Delvist sprængt batteri, der med sine seks kanoner var stillingens største. Fuldt udbygget bestod det af seks kanonstandpladser, fire ammunitionsrum, seks håndmagasiner og seks opholdsrum. Alle var udført i beton på nær kommandostationen, der var af bjælker og jernbaneskinner - og i to etager. I dag findes kun betonkonstruktioner fra to kanonstillinger.
Begge kanonstillinger har næsten identiske mandskabsrum konstrueret med bølgeblik og én dækket indgang. I det indre er der murede bænke og kroge til at hænge eller lægge udstyr på. Ved den sydligste stilling findes to håndmagasiner, umiddelbart nordvest for dem stod kanonen. Ved den nordligste er også bevaret to håndmagasiner, og det nordligste er meget omhyggeligt pudset. Kanonen stod umiddelbart nord for dette.
Batteriet var udstyret med seks 12 cm kanoner indført i den tyske hær i 1880erne. Før krigsudbruddet var de for længst blevet henvist til fæstningsbrug, men blev i løbet af krigen sendt i felten. De havde en skudvidde på små 8 km og kunne affyre en granat på ca. 17 kg. hvert halve minut.
Batteriet lå 1 km bag skyttegravslinjen, lige syd for et stillingsfremspring ved Kalkenberg mellem Vedsted Sø og Vedbøl Sø. Det var orienteret mod nordvest med hovedskudretning mod Arnitlund og Vojens, og dækkede dermed den vestre flanke af stillingsfremspringet.
Pionerbroen ved Hjartebro
Betonbro med stemmeværk over Gels Å. En indskrift på broens vestlige side oplyser, at den er bygget i 1918 af Ersatz Pionier-Kompagnie Nr. 10, et af de ingeniør-kompagnier, der deltog i bygningen af Sikringsstilling Nord. På broens østlige side ses en kraftig jerndrager til brug ved opstemning af åen. Ved at indsætte træplanker mellem jerndrageren og selve broen kunne man spærre for åens gennemstrømning mod vest, og på den måde oversvømme arealet øst for broen.
Der blev opført adskillige dæmninger med stemmeværker langs Gels Å. Formålet var ved oversvømmelse at skabe en passiv hindring mod en fremrykkende fjende og besværliggøre anlæggelsen af skyttegrave. Det opførtes også dæmninger andre steder foran stillingen, blandt andet ved Hoptrup og Toftlund. Omkring ti km nord for Hjartebro byggede andre ingeniør-kompagnier lignende betonbroer ved Mojbøl og Mølby, men uden stemmeværker. Det er muligt, at der er tale om en udbygning af den militære infrastruktur, men der kan også være tale om øvelsesarbejder, der er kommet lokalbefolkningen til gode.
Straffefangegrave på Arrild Kirkegård
16 grave med militære straffefanger. Tre af dem fra en lejr ca. 200 m syd for kirken, de øvrige fra en lejr i Øberg 2,5 km mod sydvest. Cementstene på gravene er af samme type som de fleste andre af de oprindelige sten på landsdelens soldatergrave fra verdenskrigen. De er formodentlig rejst af de tyske myndigheder før Genforeningen i 1920.
Straffefangerne var soldater, der på den ene eller anden måde havde forbrudt sig mod hærens reglement. Normalt blev de indsat i et af Tysklands mange fæstningsfængsler, men i efteråret 1916 blev det tilladt at bruge dem som arbejdskraft uden for fæstningerne. Ved bygningen af Sikringsstilling Nord blev der indsat 32 kompagnier á 250 mand, som blev brugt til det mest slidsomme arbejde.
De levede under kummerlige forhold, arbejdede fra morgen til aften, og måtte dertil ofte gå flere timer til og fra arbejdsstedet. Kosten var langt fra tilstrækkelig, og disciplinen hård og straffene ofte vilkårlige. I alt kendes til 71 straffefangebegravelser, spredt på kirkegårdene langs med sikringsstillingen. De fleste af dem på Løgumkloster kirkegård, men de blev sløjfet under Anden Verdenskrig og kun en mindre del af gravstenene er bevaret.