fbpx
Vikingeskat udgravet ved Bjerndrup

Vikingeskat udgravet ved Bjerndrup

Mønster, klippet sølv og sølvbarrer

Museum Sønderjylland har udgravet en sølvskat fra vikingetiden, nærmere bestemt 900-tallet, på en mark ved Bjerndrup vest for Kliplev i Sønderjylland. Arkæologerne er ved at undersøge resterne af et stort vikingetidshus hvori skatten har været placeret. Udgravningen udspringer af et detektorfund. I weekend i januar 2018 fandt detektorarkæologen Kenny Thygesen, i fællesskab med Karin Krag og Søren Torbensen, starten på sølvskat fra vikingetiden, nærmere bestemt 900-tallet. Hurtigt blev Museum Sønderjyllands arkæologiske afdeling kontaktet og en udgravning blev planlagt.

Skatten består af mønter, klippet sølv og sølvbarrer. Alt tyder på at, skatten har tilhørt en stormand, som har gemt sin opsparing af vejen. 

Skattens indhold og betydning

Flere af mønterne er unikke og kun fundet i få eksempler i Danmark. Mønterne er præget så langt væk som Mellemøsten, det frankiske rige, hvilket dækker over det nuværende Italien, Frankrig og Tyskland samt handelsbyen Hedeby ikke langt mod syd.

Skatten er nedlagt ikke langt fra Hærvejen, datidens motorvej der går gennem porten i Dannevirke og ud til Europa. Fra skriftlige kilder vides at Dannevirke flere gange bliver angrebet i 900-tallet. Måske et af disse angreb skal kædes sammen med nedlæggelsen af skatten ved Bjerndrup. Bjerndrup ligger omtrent 45 km nord for Dannevirke.

Få nyheder før alle andre

Modtag mails om nye udstillinger, foredrag og spændende aktiviteter. Museum Sønderjylland byder på en verden af oplevelser inden for kunst, historie, naturvidenskab og arkæologi.

    Denne formular bruger cookies. Du er nødt til at acceptere marketing cookies for at bruge den.