fbpx
Ragna Wehding – Cyklus

Ny udstilling på Kunstmuseet Brundlund Slot er en smuk fortælling om forandring og udvikling gennem to kunstnergenerationer. Fortællingens hovedperson er kunstneren Ragna Wehding, der med sin eksperimenterende installationskunst undersøger de systemer, vi mennesker laver for at skabe orden i vores kaos. Umiddelbart er der langt til faderen Nikolaus Wehdings klassiske skulpturer, men på Brundlund Slot kan man se og mærke, hvor tæt forbindelsen mellem far og datter alligevel er.  

Kunstneren Ragna Wehding (f. 1963) har været optaget af systemer, siden hun som ung rejste til Barcelona for at studere kunst. Her brugte hun et landkort til at finde rundt i en ny by og kom til at tænke over, hvordan landkortet er et både abstrakt og konkret system til at beskrive et ukendt terræn, så man kan orientere sig og finde vej. Nysgerrigheden efter at forstå de systemer, vi bruger i vores hverdag, er blevet en rød tråd i Wehdings kunst, og er det også i værkerne i soloudstillingen Ragna Wehding Cyklus på Brundlund Slot.

Ragna Wehding konstruerer systemer og lag af træ, wire, byggematerialer og landmålerpinde, der boltes eller snøres sammen. Hendes værker kan skilles ad og samles på andre måder, og de bliver aldrig færdige. Det er netop pointen. For værkerne er altid i forandring, og derfor er publikum også inviteret med ind i skabelsesprocessen. Kunsten må nemlig gerne røres og mærkes.

Som fader, så datter
I udstillingen kan man se nogle af Wehdings tidlige installationer sammen med gentænkte versioner, der forholder sig til stedet: slottet, kunstnerens far, billedhuggeren Nikolaus Wehding (1932-2018) og parken. F.eks. kan man i parken opleve en bambusinstallation, hvor kunstneren har ladet sig inspirere af slottets vindeltrappe og sat naturens forgængelighed i forhold til det gamle slot med hundredvis af år på bagen.

Med begrebet cyklus undersøger Ragna Wehding de gentagelser, der er på spil i hendes egne værker, i naturen og i hendes liv. I udstillingen på Brundlund Slot inddrager Ragna Wehding også sin far, som mange lokale kunstinteresserede vil være bekendt med. Billedhuggeren Nikolaus Wehding boede og arbejdede nemlig en lang årrække i Aabenraa, og man kan bl.a. se hans skulpturer Hest, der lægger sig ved Aabenraa Stadion og Ringrideren ved Brundlund Slot. Med den nye udstilling får publikum en mulighed for at se, hvordan Ragna Wehding har fundet sin egen kunstneriske form, men med et tydeligt præg fra sin fars virke:

- Vi stod meget langt fra hinanden. Men han har gjort meget for at forstå, hvor jeg er. Og jeg har gjort det samme med ham. Min far blev mere ekspressionistisk med årene. På den måde har vi råheden i bearbejdningen af materialet til fælles. Det der med at sætte spor i materialet. Hos ham er det fingeraftrykket i leret. Hos mig er det sporet fra stiksaven, siger Ragna Wehding om det kunstneriske forhold mellem de to.

En oplevelsesrig udstilling
Der er masser af aktiviteter for publikum i den nye Ragna Wehding-udstilling. Aktiviteterne er for store og små og foregår både ude og inde. Der er refleksionsspørgsmål til de tænksomme, billedskattejagt og kæmpe-mikado til de energiske samt masser af muligheder for at bygge videre på, røre ved og snakke om Ragna Wehdings værker, der sætter fokus på leg og på, hvad det vil sige at være et menneske.

Udstillingen er blevet til i samarbejde med kunstneren Ragna Wehding, Statens Kunstfond og Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck’s Fond og åbner 7. maj for publikum.

Ragna Wehding – Cyklus

-

Kunstmuseet Brundlund Slot

Brundlund Slot 1, 6200 Aabenraa

Voksne

75 DKK

Børn og unge under 18 år

Gratis

Studerende

20% rabat

Grupper på min. 10 personer

20% rabat per person

Få nyheder før alle andre

Modtag mails om nye udstillinger, foredrag og spændende aktiviteter. Museum Sønderjylland byder på en verden af oplevelser inden for kunst, historie, naturvidenskab og arkæologi.

    Denne formular bruger cookies. Du er nødt til at acceptere marketing cookies for at bruge den.