For mange museumsgæster er den danske guldalders kunst lig med idylliske landskaber, harmoniske bønder og historiske motiver. Denne guldalder (1800-1864) er en eksklusiv fortælling om en fremdyrket dansk kultur, hvor en række nationalt orienterede kunstnere er blevet kanoniseret, mens en stor del af deres kosmopolitiske kolleger blev valgt fra.
De danske kosmopolitter var ikke optaget af at skabe national kunst, for de var grænsegængere: fulde af udsyn krydsede kunstnerne grænser for at hente inspiration, særlig i tyske kunstmiljøer. Resultatet blev ofte motiver, der både udfordrede den begyndende nationaliserede smag og viste, at der var forskellige måder at dyrke danskheden på.
Men med de to slesvigske krige (1848-1850 og 1864) blev påvirkningerne fra tysk kultur ildeset i dansk kunst, og de tyskorienterede kosmopolitter blev med tiden enten ignoreret eller udskældte.
Med udstillingen I nederlagets skygge. Guldalderens glemte kunstnere sætter Kunstmuseet Brundlund Slot fokus på en række af de malere, der kom i klemme mellem ideologi, smag og de dansk-tyske krige i 1800-tallet.
Udstillingen er lavet i et tæt samarbejde med kunsthistoriker, ph.d. Sine Krogh og i tilknytning til forskningsprojektet ’I nederlagets skygge’ på Syddansk Universitet.
Cover-værk: Elisabeth Jerichau Baumann, Danmark, 1851, Museum Sønderjylland
I nederlagets skygge. Guldalderens glemte kunstnere
-Kunstmuseet Brundlund Slot
Brundlund Slot 1, 6200 AabenraaVoksne
85 kr.
Børn og unge under 18 år
Gratis
Studerende
20% rabat
Grupper på min. 10 personer
20% rabat