fbpx
Det lille slot med den store kunst

Det lille slot med den store kunst

Verdenskunst i en
regional prisme

Har sønderjysk kunst en helt særlig regional karakter?

Det spørgsmål undersøger vi i samlingerne på Kunstmuseet Brundlund Slot, hvor du kan opleve Sønderjyllands kunst fra slutningen af 1700-tallet til i dag.

I de rige samlinger indgår både store kunstnere som C.W. Eckersberg (Blåkrog, 1783-1853) og Franciska Clausen (Aabenraa, 1899-1986), men også en lang række andre spændende kunstnere, der har haft deres kunstneriske liv og virke i grænselandet eller en stærk relation hertil.

De tegner et billede af en kunstnerisk varieret og pulserende landsdel, der dog til alle tider også har forholdt sig til de nationale og internationale kunstscener og deres altid skiftende -ismer og genrer.

Franciska Clausen
(1899-1986)

Franciska Clausen var en pioner i dansk avantgardekunst.

For Clausen, som var født og opvokset i Aabenraa, blev som ung i 1920erne, elev af internationale anerkendte mandlige avantgardistiske kunstnere som Hans Hofmann, Lazló Moholy-Nagy, Alexander Archipenko og Fernand Léger.

Hun havde som kunstner og menneske en sjælden vilje til at opsøge de nye tendenser på den internationale kunstscene i München, Berlin og Paris, for herefter at udfordre og skabe nye originale værker på tværs af ismer, genre og geografi.

Hermed banede hun – omend hun forblev en ener i tiden – vejen for senere danske avantgardekunstnere med tilknytning til surrealismen og den abstrakte kunst såsom Ejler Bille, Sonja Ferlov Mancoba, Egill Jacobsen, Wilhelm Freddie, Richard Mortensen og Asger Jorn.

 

Slotsparken
skulpturerne

I slottets flotte park kan du frit gå på opdagelse blandt de mange skulpturer. De er alle skabt af sønderjyske kunstnere eller særligt til Aabenraa.

Her er både de store monumentale skulpturer i stål og de små i granit, de helt abstrakte og de mere realistiske.

Selv hækkene er formede med kunstnerisk inspiration – en af dem endda direkte af Franciska Clausens Skruen.

Billedskolen

Billedskolen har til huse i den fjerneste ende af parken i slottets gamle stald- og gartnerbygning, men elevernes arbejder kan opleves på tæt hold i museets stueetage.

Billedskolen er et tilbud til børn og unge fra 1.-10. klasse samt 1.g. Skolens elever arbejder med tegning, maleri og skulpturer og eksperimenterer med forskellige materialer.

Slottets
historie

Brundlund Slot blev opført i 1400-tallet til at huse Aabenraa bys administration. Siden er det ombygget mange gange, senest i begyndelsen af 1800-tallet af C.F. Hansen, der førte bygningen tilbage til et enkelt og klassisk udtryk.

De mange tårnrum skaber en ganske særlig atmosfære og danner en unik ramme for kunsten.

Gå på opdagelse i de mange krinkelkroge og find også fangekælderen, hvor du kan se fangernes graffiti på væggene.