fbpx
Sønderjysk kunsthåndværk og -industri

Sønderjysk kunsthåndværk og -industri

Det gamle slot
Tønderhus

Frem til 1750 lå slottet Tønderhus på det, der i dag er Wegners plads. I dag står kun porthuset tilbage, og her finder du indgangen til Kulturhistorie Tønder og Kunstmuseet i Tønder.

Museet blev oprettet i 1923 som kulturhistorisk museum for Vestsønderjylland. Museet blev indrettet i porthuset og en museumsfløj tegnet af den lokale arkitekt Lauritz Thaysen.

Vest for museumsbygningerne ligger slotsbanken, hvor slottets fundamenter er markeret med klippede bøgehække. Området er åbent for alle og kan også bruges til madpakkespisning og leg.

Renæssanceslotte
og byfængsler

I den nordlige del af portbygningen fortælles om egnens renæssanceslotte Trøjborg og Grøngård samt om boligkulturen i 15-1600-tallet i form af kister, skabe og sandstensrelieffer fra Tønder Slot.

På første sal ligger de gamle byfængsler med de oprindelige celler, hvis paneler stadig bærer præg af fangernes tidsfordriv: udskårne graffiti med motiver, der forestiller kæresten, skibet eller andre dagligdags motiver.

Kulturhistorien
i Tønder

Kulturhistorie Tønder kan opleve Tøndersølv, hvor størstedelen er fra perioden o. 1700 - 1850, blandt andet skeer og hovedvandsæg, som er karakteristiske for området.

I møbelsalene vises byens og egnens møbelkultur fra o. 1600 – 1850, især skabene, der ofte var meget store og smukt dekorerede.

Man kan ikke sige Tønder uden at fortælle om kniplinger. Du kan i kniplingsudstillingen få fortællingen om det fine håndarbejde, som var en levevej for mange i Vestslesvig i tiden mellem 1600 og 1900.

Samhandelen og kulturmødet med landene mod syd kan du få endnu mere viden om i Fajance- og flisesalene. Især sejladsen og handelen på Vadehavet spillede en stor rolle.

Museets vartegn
vandtårnet

I Tønders gamle vandtårn, opført 1902, vises en udstilling med møbelarkitekten Hans J. Wegners stole - læs om udstillingen her

Vandtårnet i Tønder blev bygget for at skaffe rent drikkevand til befolkningen på et tidspunkt, hvor bl.a. tyfusepidemier i Hamborg skabte frygt for sygdomme.

Fra Vandtårnet kan du se Tønders gamle bymidte med de mange røde tegltage. Mod nordøst ses det gule amtmandspalæ fra 1762. Mod øst og syd ses Møllesøen, Bachmanns Vandmølle og Vidåen. Området indgår i et stort naturgenopretningsprojekt finansieret af EU. Formålet har været at sikre vækstbetingelserne for den lille laksefisk snæbelen. Mod syd og vest er der vid udsigt over hele Tøndermarskens grønne flade.

Få nyheder før alle andre

Modtag mails om nye udstillinger, foredrag og spændende aktiviteter. Museum Sønderjylland byder på en verden af oplevelser inden for kunst, historie, naturvidenskab og arkæologi.

    Denne formular bruger cookies. Du er nødt til at acceptere marketing cookies for at bruge den.