Spændende, stort fund af 10 millioner år gammel hval fra Gram Lergrav
I Gram Lergrav blev der i slutningen af september fundet resterne af en mellemstor ryghvirvel fra en hval. Hurtigt viste det sig, at der i området omkring hvirvlen befandt sig flere knoglestumper, som nu tyder på, at vi har fat i et af de største fund af hvalfossiler i Danmark i nyere tid. Ud over flere ryghvirvler og nogle endnu ikke identificerede knoglestykker, er der sporet en ca. 85 cm lang knogle, som kan være underkæben af en større tandhval.
Leret i Gram Lergrav er kendt for, at indeholde fossiler af 10 millioner år gamle havdyr. De mest spektakulære fossiler fra leret er de uddøde former af hvaler. Siden starten af 1970’erne er flere især bardehvaler blevet udgravet fra Gram Lergrav. Ind til videre er der beskrevet tre forskellige hvalarter, som på verdensplan kun kendes fra Gramleret.
Det nyeste hvalfund er formodentlig af en tandhval, som er mere sjælden at finde end bardehvalerne. Fundet blev gjort af en praktikant ved Museum Sønderjyllands Naturhistoriske afdeling, meget tæt på stedet hvor der i sommer blev fundet nogle mindre ryghvirvler. Disse hvirvler stammer formodentlige fra anden tandhval som måske er beslægtet med delfinerne. Så inden for et ganske lille område er der altså i de sidste måneder fundet fossiler af hele to hvaler.
Det er endnu for tidligt nærmere at identificere det nyeste og væsentligt større fund. Der er tidligere fundet rester af både uddøde former af næbhvaler og enkelte tænder fra en uddød rovkaskelot. Det nye fund kan muligvis tilhøre samme gruppe som en af disse, men der er en god chance for, at det kan være en endnu ukendt type. Under alle omstændigheder kan fundet bidrage med ny viden om de uddøde hvaler. Bevaringstilstanden kan dog variere voldsomt på fossilerne fra Gramleret, så på nuværende tidspunkt er det svært at sige, hvor komplette skeletdelene inde i leret vil være.