Udgravning i Sdr. Bjert på Slots- og Kulturstyrelsens Top ti over 2019s arkæologiske fund
"For 10. år i træk kan Slots- og Kulturstyrelsen sammen med landets museer præsentere årets Top 10 over de mest spændende arkæologiske fund fra udgravninger, der fandt sted i 2019.
Arkæologiske museer over hele landet har i løbet af 2019 foretaget en række undersøgelser og udgravninger, og de 10 unikke fund i Top 10 kaster på hver deres måde nyt lys over vores fælles danmarkshistorie."
Sådan skriver Slots- og Kulturstyrelsen om deres Top ti.
Museum Sønderjylland er også at finde på denne liste med udgravningen i Sdr. Bjert, som har givet ny vigtig indsigt i vores bebyggelseshistorie.
Udgravningen har vist, at landsbyen blev grundlagt i vikingetiden og vi kan se, hvordan gårdene udviklede sig frem til 17-1800-tallet.
Bebyggelsen fra middelalderen bestod af huse, der var opført med jordgravede træstolper. Ved et af de yngste huse var der træ bevaret, og det var muligt at dendrodatere dette træ til tiden omkring 1475. Dette viser, at man langt oppe i tiden stadig anvendte den gamle metode med jordgravede stolper. Omkring 1500-tallet begyndte gårdene at blive opført på solide syldstens-fundamenter. Gulvene har været af ler eller af træ.
Omkring gårdene blev der fundet spor efter gårdspladser og veje. Til den ene gård var en stor kælder opført af kampesten med et pigstensgulv. I kælderens fyld blev fundet mange genstande der fortæller om livet på gården i 15-1600-tallet, bl.a. fingerbøl
Udgravningen er foretaget på vegne af Museet på Koldinghus.