Nye aspekter af
Den Store Krig
Vi byder velkommen til en dag med ny viden – spændende oplæg og levendegørelse når vi sætter fokus på Den Store Krig og de sønderjyske skæbner i perioden.
Vi trækker tråde til de ting der foregik før krigsudbruddet og sætter internationalt perspektiv på fortællingerne med Balkan krigen. Vi kigger på de spor krigen satte i det sønderjyske samfund med traumatiserede hjemvendte soldater og drager paralleller til de livsvilkår der var nord og syd for grænsen i krigsårene samt også senere med Den Spanske Syge. Det hele bringes tilbage til nutiden med et spændende oplæg om brætspil med krigen som tema.
Mød Westfront 1916 folkene i slotsgården og få en snak om deres projekt med fortællingen om soldaterlivet anno 1914 - 1918, se udstillingen Sønderjyderne og den Store Krig, find en slægtning der var med ved fronten og mød museets fagfolk der deler ud af deres viden. Besøg vores udstillere på dagen og bliv klogere på blandt andre Zeppelin projektet i Tønder, lokalarkiver og meget andet.
Undervejs kan du holde pauser i slottets cafe og nyde en let frokost eller kaffe med sønderjysk hjemmebag, eller måske en tallerken suppe i slotsgården fra foodtrucken til at holde varmen på.
Ret til ændringer forbeholdes
Hvor
Sønderborg Slot
Sønderbro 1, 6400 Sønderborg
Hele slottet er åbnet.
Foredragene finder sted i Riddersalen. Her er der begrænset antal pladser, som fordeles efter først til mølle-princip.
Hvornår
Lørdag den 9. november kl. 10-17
Køb billet
Køb din billet til Historiens Dag HER
Det er tilladt at forlade slottet og vende tilbage mod fremvisning af billet.
Køb mad og drikke
I Slotcaféen kan du købe lette frokostanretninger, som f.eks. vores Hertug Hans Toast.
Vi tilbyder også et udvalg af kager og både varme og kolde drikke, så kig forbi caféen og nyd en pause i de historiske omgivelser.
Program
kl. 10 Sønderborg Slot åbner
kl. 10-17 Besøg diverse stande (museer, forlag etc.)
kl. 10-17 Se udstillingen Sønderjyderne og Den Store krig
kl. 10-17 Find din slægtning
kl. 10-17 Westfront 1916
kl. 11.30 og 15.30 Introduktion i udstillingen v. René Ramussen
kl. 10.30 Oplæg v/ Simon Kratholm Ankjærgaard Med Sind og Sjæl flået og sprængt i Stumper og Stykker
kl. 11.00 Oplæg v/ Tommy Heisz Blod under halvmånen Europas glemte krig
kl. 13.00 Oplæg v/ Tommy Heisz Den Spanske Syge
kl. 13.30 Oplæg v/ Mariann Kristensen Hjemmefronten
kl. 14.00 Oplæg v/ René Ramussen Danmarks bedste Flyver
kl. 14.30 Oplæg v/ Claus Jacobsen Brætspil med Den Store Krig som tema
kl. 15.00 Oplæg v/ Kåre Johannessen Luftens Helte
kl. 16.00 Oplæg v/ Kristian Bruhn Danskernes 1. Verdenskrig og forbindelsen over Kongeåen
Foredragsholdere
Til Historiens Dag er der en masse spændende ting på programmet.
Vi får blandt andet besøg af Simon Kratholm Ankjærgaard og Tommy Heisz, som er værter på podcasten Vild Historie.
Kristian Bruhn, museumsinspektør ved Mosede Fort, vil fortælle om danskernes 1. Verdenskrig og forbindelsen over Kongeåen.
Vi skal i luften med Kåre Johannesen og René Ramussen, som begge vil fortælle om piloter og flyvere i tiden.
Herunder kan du læse meget mere om foredragsholderne
Simon Kratholm Ankjærgaard
Foredrag v/ Simon Kratholm Ankjærgaard, journalist, forfatter, historiker og formidler.
Med Sind og Sjæl flået og sprængt i Stumper og Stykker
Små 30.000 dansksindede sønderjyder kæmpede på tysk side under 1. verdenskrig. 6.000 kom aldrig hjem igen. Og blandt de, der gjorde, kom tusindvis hjem med ar på sjælen. Én af skæbnerne var Rasmus Christian Petersen.
I foredraget følger vi hans kamp - i skyttegraven og med sit eget sind. Og med afsæt i Rasmus fortælles den dramatiske historie om de dansksindede i grænselandet og de følelsesladede og voldsomme politiske begivenheder, der efter den første verdenskrig, den europæiske urkatastrofe, førte til det, vi i dag kender som Genforeningen.
Simon Kratholm Ankjærgaard forholder sig i foredraget også til det kollektive traume, som krigen førte med sig hos de unge soldater, der vendte hjem.
Tommy Heisz
Foredrag v/ Tommy Heisz, journalist og forfatter
Blod under halvmånen Europas glemte krig
1. verdenskrig begyndte i 1914. Men hvad ledte op til den store katastrofe, som kom til at koste millioner af menneskeliv? Vi har alle lært i skolen, at attentatet i Sarajevo satte det hele i gang. Det er heller ikke helt forkert, men der skete noget vigtigt før det. I Europas sydøstligste hjørne var krigen allerede i gang, længe før den østrig-ungarske tronfølger blev myrdet i Sarajevo. På Balkan førte nationalistiske strømninger og et ønske om én gang for alle at drive osmannerne ud af Europa til voldsomme slag, uhyrlige angreb på civile og enorme flygtningestrømme. De fleste har hørt om krigen på Balkan i 1990erne, men de færreste har hørt om Balkankrigene i 1912-1913. En kæmpe historie om Osmannerrigets fald, som satte gang i nogle voldsomme nationale bevægelser i Europa, det vil Tommy Heisz gøre os klogere på med oplægget om den glemte krig
Den Spanske Syge
Danmark ramt af dødbringende epidemi! Det kunne være en overskrift med store bogstaver i en formiddagsavis, eller titlen på en uhyggelig fremtidsthriller. Men det var virkeligheden for præcis 100 år siden, da den spanske syge hærgede landet i flere bølger hen over årene 1918-1920. Hvad skete der, da den spanske syge i 1918 ramte Danmark og slog næsten 15.000 mennesker ihjel her i landet. Få historien om, hvad der skete, da epidemien ramte Danmark. I sporvogne og biografsale var frygten fast følgesvend. Ambulancerne kørte i pendulfart til byernes overfyldte hospitaler med dødssyge patienter, og der var intet at stille op for de udmattede læger og sygeplejersker – sygdommen havde sin helt egen dagsorden. Kom tæt på såvel de tragiske dødsfald og hårdt ramte familier som på de frygtløse sygeplejersker, læger og frivillige hjælpere, der utrætteligt gjorde en enorm og uegennyttig indsats for de svært syge patienter.
Kristian Bruhn
Foredrag v/Kristian Bruhn, museumsinspektør ved Mosede Fort, Danmark 1914-18. Uddannet cand.mag. i historie fra Københavns Universitet 2009 og ph.d. samme sted 2017. Hans forskningsområde er dansk politisk og militær historie i det 19. og 20. århundrede.
Danskernes 1. Verdenskrig og forbindelsen over Kongeåen.
Fra 1864 til 1920 og navnlig under 1. Verdenskrig var livet som sønderjyde meget anderledes end som dansker. Hvis man vil forstå det særligt sønderjyske, kan man med fordel sammenligne livsvilkårene i Sønderjylland 1914-18 med de tilsvarende i Danmark. Levevilkårene på ”Hjemmefronten” i Sønderjylland var nogenlunde den samme som i det øvrige Tyskland. Sønderjyderne havde dog den fordel, at der blev smuglet i stor skala henover Kongeåen.
Livet som frontsoldat i skyttegravene var præcis lige så ubehagelig for sønderjyderne som for de øvrige tyskere, og som nationalt mindretal føltes krigen i endnu højere grad som meningsløs. Til gengæld havde nordslesvigerne lettere ved at desertere og flygte over grænsen, hvilket 2500 havde held med. I årtierne før 1. Verdenskrig var der tætte forbindelser og et stærkt åndeligt fællesskab henover Kongeåen, men med krigsudbruddet i 1914 bevægede livet i Danmark og i Sønderjylland sig hastigt i hver sin retning. Danmark var formentlig det land i Europa, der kom lettest gennem verdenskrigen, og i 1919 var der afgrundsdyb forskel på de danske velnærede gullaschbaroner og de traumatiserede sønderjyske veteraner.
Kåre Johannessen
Foredrag v/ Kåre Johannessen, historiker, forfatter, foredragsholder og til tider tv-vært. Tidligere museumsinspektør på Vikingeborgen Trelleborg og Middelaldercentret.
Luftens Helte
Jagerpiloterne under 1. Verdenskrig, særligt på tysk side, var mænd af en ganske særlig støbning. På den ene side var de banebrydende pionerer (selv i dag er uddannelsen af jagerpiloter baseret på de strategier, der blev udviklet 1914-18) - og på den anden var de dybt rodfæstet i en fjern fortid, og opfattede ofte sig selv som den middelalderlige ridders direkte arvtagere. Militær flyvning eksisterede ganske enkelt ikke før 1. Verdenskrig. Den teknologiske udvikling foregik med rasende fart gennem hele krigen, og piloterne måtte udkæmpe en krig på vilkår, der hele tiden ændrede sig.
I en industrialiseret, moderne massekrig, hvor fordfolk kæmpede i mudder til navlen og befængt med lopper og lus, skilte flyverne sig ud; de var renvaskede og nybarberede, og først og fremmest var de individer - i modsætning til skyttegravenes navnløse masser af kanonfoder. På slagmarken betød heltemod og snarrådighed sjældent særlig meget (selv det største mod stopper ikke en artillerigranat) - men for krigsflyveren var kampen oftest mand mod mand, og hans personlige egenskaber altafgørende. Derfor var de oplagte til brug i propagandaen, der dyrkede dem og skabte heltemyter i stor stil; den Røde Baron von Richthofen er kun én blandt mange, der måtte se sig selv sat i scene som "Fædrelandets Tapre Helte".
Spilmester Martin
Foredrag v/ Spilmester Martin, forfatter, musiker, konceptudvikler og rollespiller, kendt som Spilmester Martin i rollespilsuniverset Barda og Claus Jacobsen fra "Æ Bræt”, brætspilscaféejer
Brætspil og 1. verdenskrig
På Historiens Dag får vi besøg af Spilmester Martin, som vil tage os med på en spændende rejse gennem spil, der handler om Den Store Krig.
Martin præsenterer blandt andet “Little Wars” – en ganske særlig bog, der blev udgivet i 1913 af den kendte forfatter H.G. Wells (manden bag "Klodernes Kamp"). Denne bog var den første af sin slags og indeholder udelukkende regler til et spil uden brikker, bræt eller andet udstyr. Bogen kan menes at være moderen til mange af de spil, som blev udviklet i tiden efter bogens udgivelse.
Martin vil dykke ned i, hvordan “Little Wars” har påvirket moderne spil som Dungeons & Dragons, Warhammer, Risk, Stratego og mange andre.
Med Claus, fra den lokale brætspilscafé Æ Bræt, skal vi fordybe os i et fascinerende spilunivers fyldt med figurer og spil, som mange måske aldrig har oplevet før. Glæd dig til et spændende oplæg og en rejse ind i en verden af spil og historie!
René Ramussen
Foredrag v/ René Rasmussen, museumsinspektør Museum Sønderjylland
Danmarks bedste flyver
Piloten Christian L. Johannsen (1890-1972) deltog som sønderjyde i Første Verdenskrig på tysk side som krigsflyver 1917-1918. I 1919 flyttede han til Danmark, hvor han snart blev kendt som ”Danmarks bedste flyver.” Det var ham, der kastede et Dannebrog ned over den store Genforeningsfest på Dybbøl i 1920 og det var ham, der gennemførte Danmarkshistoriens første luftbårne forbryderjagt. Efter et uheld med en trafikflyver flyttede han i 1928 til Hamborg, hvor han fortsatte sin flyverkarriere. I 1929 fløj han fra London til Amoy i Kina og i 1931 krydsede han Atlanterhavet som den anden dansker og den første sønderjyde. I 1930’erne blev han involveret i den tyske genoprustning og endte med rang af kaptajn i Luftwaffe. Den fantastiske historie om den sønderjyske pilot udrulles for første gang i sin helhed af museumsinspektør René Rasmussen.
Mariann Kristensen
Foredrag v/ Mariann Kristensen, museumsinspektør Museum Sønderjylland
Hjemmefronten
Den Store Krig har været skelsættende i verdenshistorien. Den blev en forfærdende oplevelse af industrialiseret krig i gigantisk omfang, og den fik traditionelle forestillinger, samfundsordener og kejserriger til at styrte sammen. Det daværende Danmark stod udenfor og kunne betragte krigen med tilskuerens øjne, men Sønderjylland var del af Tyskland og derfor del af krigen. Museumsinspektør Mariann Kristensen gør os klogere på hjemmefronten 1914-1918. I mændenes fravær måtte samfundets funktioner holdes i gang af kvinder, ældre og børn. Hvordan det foregik, og hvordan kvinder og børn tilpassede sig de uvante forhold, fortæller Mariann Kristensen om.
Udstillere
I Østre Forgemak kan du møde de mange udstillere - alle med en tilknytning til Den Store Krig.
I Foredragssalen kan du finde en slægtning blandt de mange registrerede deltagere fra Den Store Krig.
Gå på opdagelse blandt udstillerne og bliv klogere på nye aspekter af Den Store Krig
Du kan læse meget mere om udstillerne herunder
Sikringsstilling Nord
Støtteforeningen for Sikringsstilling Nord er stiftet med det formål at virke for at formidle information om stillingen på en bred front.
Sikringsstilling Nord er en befæstningslinje anlagt af det tyske militær under Første Verdenskrig. Den blev opført i perioden 1916 til 1918 som sikring mod et engelsk angreb fra nord.
Linjen strakte sig hen over det dengang tyske Sønderjylland, fra østkysten ved Hoptrup til vestkysten på højde med Skærbæk.
Historisk Samfund for Sønderjylland
Historisk Samfund for Sønderjylland er en historiefortællende forening, der har til formål ”at fremme interessen og forståelsen for Sønderjyllands historie”. Foreningen formidler forhistorien og retter blikket mod nutid og fremtid.
Med bøger, tidsskrifter, foredrag og udflugter udbreder foreningen kendskabet til Sønderjylland og grænselandet.
Zeppelinprojekt
Zeppelin Tønder skal være et oplevelses- og formidlingscenter i international klasse.
Et center, der sætter fokus på livet i grænselandet, på krigshistorien, på teknologihistorien, på demokrati og på, hvad der driver mennesket til at udfordre de fysiske grænser. Som en hybrid mellem kulturhistorie og science-center vil Zeppelin Tønder udvide marsklandets turismepotentiale.
Historisk Samfund for Als og Sundeved
Sønderborg Slots ene venneforening der medvirker til udbredelsen af kendskabet til den historie og kultur, der knytter sig til Als og Sundeved, står for publikationer, foredrag og spændende inspirationsture
Nordborg lokalhistoriske arkiv
Blev oprindeligt etableret som arkiv i 1973 for den dengang nyetablerede Nordborg kommune. Det vil sige Egen sogn, Svenstrup sogn, Havnbjerg sogn, Oksbøl sogn og Nordborg sogne. Det nuværende indsamlings-område er Elsmark, Brandsbøl, Havnbjerg, Lavensby, Langesø, Nordborg og Pøl. På arkivet er 12 frivillige medarbejdere, som kan/vil hjælpe med at søger oplysninger om ejendomme og/eller personer inden for dækningsområdet.
Grænseforening
Grænseforeningen er en folkeoplysende organisation, der har som formål at støtte danskheden i det dansk-tyske grænseland. Grænseforeningen arbejder under sloganet: ”For en åben danskhed”.
Grænseforeningens vision er, at erfaringerne fra grænselandet, hvor man er gået fra fjendskab til venskab, er afgørende for dansk demokrati og mødet mellem kulturer.
Grænseforeningen udgiver undervisnings- og oplysningsmateriale og arbejder for, at danskere i alle aldre knytter personlige bånd på tværs af grænsen og lærer af hinandens sprog og kultur.
Æ Bræt
Sønderjyllands første brætspilscafé – Skabt som et rum for alle.
Fra brætspil entusiaster til nybegyndere og familier, tilbydes en bred vifte af brætspil, kortspil og begivenheder som Quizzer, Dungeon & Dragons, Magic The Gathering og Warhammer. Kom og se på de nyeste brætspil, der er salg af spil og tilbehør på standen
Sønderborg Slot Museumsbutik
Besøg museets egen stand hvor vi sælger bøger om Den Store Krig og andre sjove ting fra butikken.
Den store krig 1914 – 1918
Sidens formål er at formidle historie og dele (og indsamle) arkivalier og fotos om Sønderjylland og sønderjyder under Første Verdenskrig 1914-1918.
Det er anslået at mellem 30. og 35.000 mænd med tilknytning til Sønderjylland blev indkaldt til krigstjeneste under 1. verdenskrig.
Der er pt. oprettet personsider for lidt over 13.000 personer, heraf udgøres endnu lidt over halvdelen af de faldne, men der tilføjes fortsat nye personsider med oplysninger om overlevende krigsdeltagere.