fbpx

Genforeningsbussen 2020

Genforeningsbussen 2020 er kørt i garagen.

Genforeningsbussen 2020 har kørt sin sidste tur.
Vi fik tilbagelagt 16.000 km og besøgt over 90 skoler i Danmark og Sydslesvig og fortalt om grænser, mindretal og kulturmøde.

Et roadshow om demokrati, identitet, sprog og historie!

Hvad er Genforeningen? Hvad skete der i 1920? Hvad betød det, at vi fik en demokratisk grænse mellem Danmark og Tyskland? Hvad sker der, når man flytter en grænse? Hvad er det, der afgør, om man føler sig som dansker, tysker, bosnier eller en kombination?

Det er nogle af de spørgsmål, som Genforeningsbussen 2020 stillede til danske skole- og gymnasieelever i jubilæumsåret 2020.

Genforeningsbussen 2020 blev en festlig, tværfaglig og tankevækkende markering af den mest vidtrækkende enkeltbegivenhed i Danmark i det 20. århundrede – og et afsæt til at reflektere over Europas nuværende udfordringer, konflikter og muligheder for fredelig sameksistens og demokrati.

 

Genforeningsbussen er et projekt drevet af Museum Sønderjylland med støtte fra Nordea-fonden og Kulturministeriets og Folketingets pulje til markering af genforeningsjubilæet og Grænseforeningen.

 

Hvad indeholder Genforeningsbussen 2020?

Med Genforeningsbussen 2020 tog formidlere fra Museum Sønderjylland og Den Slesvigske Samling rundt i hele landet med fokus på tre forløb til udskolinger og gymnasiale uddannelser om Genforeningen mellem Sønderjylland og Danmark i 1920.

Klasserne havde inden Genforeningsbussens ankomst arbejdet med forskellige tekster, analyser og materialer ud fra det forhåndsvalgte forløb. Det omfattede blandt andet matematiske udregninger, filmproduktion og spørgeteknikker.

Når bussen ankom til en skole, skulle eleverne tage alt deres forarbejde og omdanne det til digitale produkter som for eksempel en podcast, stop-motion film og interview med personer fra både det danske og tyske mindretal.

Du kan HER læse om de forskellige forløb.