Jernaldermad på bål
Målgruppe: Mellemtrin, specialklasser og lejrskoler
Sted: Arkæologi Haderslev, Dalgade7, 6100 Haderslev
Fagområde: Historie, madkundskab, natur og teknologi
I jernalderen stod der grød, brød og øl på bondens bord. På marken blev der dyrket byg og hvedesorter. I stalden stod der køer og geder, og ude i skoven gik de halvvilde grise og guflede skovens frugter. Fjerkræ var nyt på menuen og katten gjorde sit nyttige indtog mod mus og rotter.
Vi kender til jernalderens madvarer og hvad de spise gennem undersøgelser af moseligs maveindhold, analyse af madskorper fra tidens lergryder, pollenanalyser, kogler af dyrfundet i affaldshuler og grave.
Eleverne vil kort blive præsenteret for jernalderen gennem museets udstilling. Herefter foregår undervisningen udenfor ved bålstedet. Der skal tændes op - naturligvis på jernaldermaner -, hugges brænde, gruttes korn til mel og samles vilde urter. Menuen er byggrød, suppe med vilde urter, korn og lidt kød, små bagte kiks, ost og hjemmelavet smør. Dagen afsluttes med at vi spiser sammen omkring bålet, mens vi taler om dagen og jernalders mad og livsvilkår.
Undervisningen foregår udenfor så praktisk tøj og fodtøj er en nødvendighed.
Varighed
3 timer
Hvornår
April- september, mandag - fredag, kl.8.30 - 14.
Pris
1650 kr.
Deltagere
Max. 30 elever pr. gruppe.
Tilmelding til undervisning: Jernaldermad på bål
Mere info.: Merete Essenbæk, mees@msj.dk, tlf. 30 80 26 87.