fbpx
Torchon – kniplinger til hverdag

Torchonkniplinger kendes allerede tilbage i 1500-1600-tallet, hvor de var kendt som tiggerkniplinger. Oprindeligt var der tale om almuekniplinger, der blev fremstillet af bondebefolkningen overalt i Europa.

Torchonkniplinger blev dog især fremstillet i 1800-tallet og frem. Der var tale om grove, åbne kniplinger, der var hurtige at fremstille og billige at købe. Motiverne var geometriske mønstre.

Ordet torchon er fransk og betyder karklud eller viskestykke! Det siger måske noget om respekten for dette fænomen – noget helt enkelt og almindeligt.

Torchonkniplinger blev især brugt som slidstærke besætninger på linned i form af sengetøj og duge. Det blev ikke regnet for noget særligt, og da denne type kniplinger i løbet af 1800-tallet også kunne fremstilles på maskiner, tabte de yderligere agtelse.

Ikke desto mindre har disse kniplinger spillet en stor rolle i forbindelse med dagligdagens tekstiler. Det er disse hverdagsarbejder fra museets egen samling, der præsenteres i udstillingen i Drøhses Hus.

Torchon – kniplinger til hverdag

-

DRØHSES HUS

STOREGADE 14 6270 TØNDER

Voksne

50 DKK

Børn og unge under 18 år

Gratis

Studerende

40 DKK

Grupper på min. 10 personer

40 DKK

Få nyheder før alle andre

Modtag mails om nye udstillinger, foredrag og spændende aktiviteter. Museum Sønderjylland byder på en verden af oplevelser inden for kunst, historie, naturvidenskab og arkæologi.

    Denne formular bruger cookies. Du er nødt til at acceptere marketing cookies for at bruge den.