fbpx
Løgumklosterkniplinger – kulturarv i grænselandet
Udstillingen viser en kniplingsprøvesamling, som normalt befinder sig på Museumsberg Flensburg, men som stammer fra Løgumkloster, som var et af centrene for kniplingsproduktion i Vestslesvig i 17/1800-tallet.

I udstillingen sættes der også fokus på den kniplingshandlerfamilie, som prøverne stammer fra.

Kniplingshandlerfamilien Nicolaysen, som var aktive i Løgumkloster i perioden 1774 – 1834, drev både handel med kniplinger og igangsatte fremstilling af tråd på den trådfabrik, de oprettede i byen 1792.

Fabrikken beskæftigede i begyndelsen af 1800-tallet 20-30 ansatte, så det har været en stor virksomhed efter datidens forhold. Bygningen eksisterer stadig i Løgumkloster.

 

Udstillingen ”Løgumklosterkniplinger - kulturarv i grænselandet” kan opleves på mange måder:

En sag for kniplingsnørder, der kan fordybe sig i udviklingen af skiftende mønstre, kniplingstyper og -detaljer fra kniplingshistoriens guldalder i 1700-tallet og en mere ”klemt” periode i løbet af 1800-tallet, hvor industrialismens kniplingsmaskiner truede kniplerskernes levebrød

En fortælling om et erhverv, hvor handlere kunne tjene store penge, bygge knipletrådsfabrikker og rejse rundt i verden med prøvebøger og sælge deres varer – i begyndelsen til meget velhavende, bl.a. kongelige og adelige, og senere til 1800-tallets bonde- og borgerkoner.

Men samtidig også en udstilling der fortæller en national historie – om en tysksindet snedkermester fra Løgumkloster, der i 1887 i den tyske tid i Sønderjylland tog en samling på 767 kniplingsprøver under armen og rejste til Flensborg for at sælge dem til museet der.

Nu er kniplingsprøverne for en tid ”vendt hjem” til den egn, hvor de kom fra - via et godt samarbejde med Museumsberg Flensburg, der venligst har udlånt samlingen til denne udstilling.

Løgumklosterkniplinger – kulturarv i grænselandet

-

Drøhses hus

Storegade 14, 6270 Tønder

Voksne

50 kr.

Børn og unge under 18 år

Gratis

Studerende

20% rabat

Grupper på min. 10 personer

20% rabat per person

Få nyheder før alle andre

Modtag mails om nye udstillinger, foredrag og spændende aktiviteter. Museum Sønderjylland byder på en verden af oplevelser inden for kunst, historie, naturvidenskab og arkæologi.

    Denne formular bruger cookies. Du er nødt til at acceptere marketing cookies for at bruge den.