fbpx
Sønderjyllands søfartshistorie 1814-1920

Sønderjyllands søfartshistorie 1814-1920

Sønderjyllands søfartshistorie 1814-1920

Mikkel Leth Jespersen, ph.d.

Siden de ældste tider har søfarten spillet en stor rolle i Sønderjylland. Fra områdets lange kyststrækninger i både øst og vest har skibe og søfolk sejlet ud til nære og fjerne destinationer. Allerede i vikingetiden var der en betydelig søfart fra Hedeby, og i senmiddelalderen udviklede Flensborg sig til en af Nordens vigtigste søfartsbyer. Det var dog først i 1700- og 1800-tallet af den sønderjyske sejlskibstid nåede sit højdepunkt, hvad angik antallet af skibe og søfolk og deres betydning for området. Med udgangspunkt i farten på Østersøen og Middelhavet sejlede de sønderjyske skibe ud på verdenshavene og markerede sig blandt andet i Sydamerika, Australien og på Kinakysten.

Kapitlerne om tiden 1814-1920 bliver en del af den første samlede beskrivelse af den sønderjyske søfartshistorie fra de ældste stammebåde til moderne tankskibe. Projektet realiseres i samarbejde mellem Museum Sønderjylland og Historisk Samfund for Sønderjylland og udgives i 2019.

Få nyheder før alle andre

Modtag mails om nye udstillinger, foredrag og spændende aktiviteter. Museum Sønderjylland byder på en verden af oplevelser inden for kunst, historie, naturvidenskab og arkæologi.