fbpx
Sønderjyllands søfartshistorie 1814-1920

Sønderjyllands søfartshistorie 1814-1920

Sønderjyllands søfartshistorie 1814-1920

Mikkel Leth Jespersen, ph.d.

Siden de ældste tider har søfarten spillet en stor rolle i Sønderjylland. Fra områdets lange kyststrækninger i både øst og vest har skibe og søfolk sejlet ud til nære og fjerne destinationer. Allerede i vikingetiden var der en betydelig søfart fra Hedeby, og i senmiddelalderen udviklede Flensborg sig til en af Nordens vigtigste søfartsbyer. Det var dog først i 1700- og 1800-tallet af den sønderjyske sejlskibstid nåede sit højdepunkt, hvad angik antallet af skibe og søfolk og deres betydning for området. Med udgangspunkt i farten på Østersøen og Middelhavet sejlede de sønderjyske skibe ud på verdenshavene og markerede sig blandt andet i Sydamerika, Australien og på Kinakysten.

Kapitlerne om tiden 1814-1920 bliver en del af den første samlede beskrivelse af den sønderjyske søfartshistorie fra de ældste stammebåde til moderne tankskibe. Projektet realiseres i samarbejde mellem Museum Sønderjylland og Historisk Samfund for Sønderjylland og udgives i 2019.

Få nyheder før alle andre

Modtag mails om nye udstillinger, foredrag og spændende aktiviteter. Museum Sønderjylland byder på en verden af oplevelser inden for kunst, historie, naturvidenskab og arkæologi.

    Denne formular bruger cookies. Du er nødt til at acceptere marketing cookies for at bruge den.