fbpx

Aktiviteter for hele familie
i Museum Sønderjylland 2023

Det kan I opleve i påsken

Fossil Hunting med guide

Vil du prøve at være palæontolog for en dag, så tag familien med på fossiljagt i Gram Lergrav, hvor leret gemmer på fossiler af havdyr, som har levet i Gramhavet for 10 mio. år siden.

Vores guide tager imod dig i lergraven og giver en god introduktion til, hvordan man graver efter fossiler. Undervejs kan du vise dine fund til guiden, som fortæller dig, hvad du har fundet.

Fossil Hunting i Gram Lergrav er en spændende jagt efter fossiler af fx snegle, muslinger, søpindsvin, hajer og hvaler. De fleste fossiler får man lov at tage med hjem, men vis altid det, du finder, til personalet – måske er det et sjældent fossil, der skal indleveres som danekræ.

Husk praktisk påklædning, solhat og vand. Museet udlåner det nødvendige graveudstyr, og har du glemt gummistøvler, har museet også støvler i både børne- og voksenstørrelser, der kan lånes.

1.-9. april

Kl. 11.00 - 16.00

Gram Lergrav - Palæontologi

Entré: Voksne: 85 kr., børn: 7-18 år 40 kr., børn 0-6 år 0 kr.

Kan du finde det?

I har sikkert prøvet det – at lede efter en ting som viser sig at ligge lige foran jer. Heldigvis, hvis man kigger godt efter, finder man som regel det, man leder efter.

I påskeferien er det lige præcis det, I skal gøre – finde udvalgte steder på slottet ud fra et opgaveark, der bliver udleveret i museumsbutikken.

I slottets mange rum og i murene er der mange spor fra gamle dage. De er alle med til at fortælle om slottes spændende historie – gå på jagt efter dem.

Den 1.-10. april

Kl. 10.00-17.00

Sønderborg Slot

Aktiviteten er gratis efter betalt entré (gratis entré for børn og unge under 18 år)

Livets tråd

Vikingerne mente, at deres livslængde og skæbne var bestemt fra starten. Når et menneske fødtes, var de tre nordiske skæbnegudinder, kaldet norner, Urd, Verdande og Skuld tilstede. De tre søstre sidder i Asgård under verdenstræet Yggdrasil og spinder menneskenes livstråde. De klipper dem til, binder knuder, hvor livet er svært og løser dem igen når dagene er gode og endelig klipper de tråden over, når livet er slut!

De tre skæbnegudinder spandt livets tråde og måske var de af uld?  Følg livets tråd rundt på museet og lær mere om uld, vævning og dragter i oldtiden. På turen rundt i udstillingen skal I løse syv opgaver, hvis løsninger tilslut giver et ord. Jeres løsning afleverer I i butikken og så modtager I en lille præmie. Ved hver opgave får I desuden en stump af jeres livstråd, dem binder I sammen, måler den samlede længde og så ved I, hvor langt jeres liv bliver!

Den 1.-2. og 4.-10. april

Kl. 13.00-16.00

Arkæologi Haderslev

Aktiviteten er gratis efter betalt entré (gratis entré for børn og unge under 18 år)

Mal jeres eget mel

Hvordan maler man egentlig mel?

Prøv at lave jeres eget mel eller jeres egne havregryn på vores kværne og valser i Højer Mølle.

I lærer også at sigte jeres mel – og I får naturligvis et par opskrifter med hjem.

Vi slutter af med en tur rundt på alle møllens lofter.

3. og 5. april

Kl. 13.00 - 15.00

Højer Mølle

Aktiviteten er gratis efter betalt entré (gratis entré for børn og unge under 18 år)

Familietur i marsken

Sammen går vi på opdagelse i Tøndermarsken og hører blandt andet om Nationalpark Vadehavet og UNESCOs Verdensarv.

Vi dykker ned i historien om digerne og de, der byggede dem?

Hvorfor er der sluser i Tøndermarsken og hvad foregår der egentlig i en pumpestation?

Er Tøndermarsken en del af Vadehavet?

Og hvad har vandet i Tøndermarsken med klimaforandringer at gøre?

4. april

Kl. 10.00

Højer Mølle