fbpx
100 år med Danmark: Sønderjylland siden Genforeningen

Med den permanente udstilling 100 år med Danmark - Sønderjylland siden Genforeningen ser Museum Sønderjylland på de 100 år, der er gået siden Genforeningen.

I Mellemkrigstiden 1920-39 bliver man taget imod af det officielle Danmark, som rykkede til Sønderjylland efter genforeningen. Herfra handler det om tilpasning til Danmark, men også særlige hensyn til mindretallet. Der fulgte en bevæget tid, hvor både danske og tyske nazister udfordrede det danske styre i Sønderjylland.

Mørkere tider lurer, og rundt om hjørnet rammer man 2. Verdenskrig og besættelsen, hvor en omhyggeligt rekonstrueret Nimbus-motorcykel med Madsenmaskinkanon sigter lige imod dig. I rummet er der et vejskilt med skudhuller fra 9. april og en dør gennemhullet af gestapos maskinpistoler, men også en flaske med kaffebønner, der er gemt fra dagen, hvor tyskerne besatte Danmark til dagen, hvor Danmark atter blev fri igen.

Hverdagen begynder igen i rummet om Efterkrigstiden med industri, grænsekontrol og grænsehandel, om toldere og smuglere, men også om kulturimpulser hen over grænsen.

Spørgsmålet om dansk og tysk kom til at fylde mindre, men lurede alligevel. Var det et problem, at sønderjyderne så tysk TV? Er vi klar til tosprogede vejskilte?

”Det særligt Sønderjyske” handler i stedet om det, der samler. Her oplever du MOJN som led i turistkampagner, kunstnere, som har sunget på sønderjysk og både ringridning og det sønderjyske kaffebord – som du selvfølgelig er inviteret til.

I spillet ”taj en kach” indbydes du til sønderjysk kaffebord. Det gælder om at tage kagerne i den rigtige rækkefølge, og du får hjælp – på sønderjysk. Hjælpen er indtalt af Katja Stoch, kendt fra Den store bagedyst.

I fem rum på omkring 450 m2 tager udstillingen gæsten gennem hundrede års dramatisk grænselandshistorie, hvor der er også plads til både industri og ringridning.

Historien vises med en lang række genstande fra høj og lav, dansk og tysk, hverdag og strid.

Udstillingen rummer både en rigdom af originale genstande fra kendte og ukendte sønderjyder og digitale og interaktive formidlinger.

Du kan opleve en dramatisk film på tre vægge omkring dig, som fortæller om de dramatiske år i skyggen af nazismen, og du kan spille ”Fang en smugler”, ”Taj en kach” og du kan være med til at sætte dit præg på udstillingen med den nye interaktive twittervæg.

Udstillingen er både til den historieinteresserede, den nysgerrige, den som vil lære, den unge, den gamle – kort fortalt udstillingen er både for børn og voksne.

100 år med Danmark: Sønderjylland siden Genforeningen

Sønderborg Castle

SØNDERBRO 1, 6400 SØNDERBORG

Voksne

105 DKK

Børn og unge under 18 år

Free

Studerende

20% discount

Grupper på min. 10 personer

20% discount