fbpx
Foredragsrække på Folkehjem

Foredragsrække på Folkehjem

Foredrag i samarbejde med Aabenraa Museums Venner

Venneforeningen til Kulturhistorie Aabenraa afholder i 2023 i samarbejde med Museum Sønderjylland tre foredrag på Folkehjem i Aabenraa

Herunder kan du se info om de kommende tre foredrag.

Tilmelding påkrævet på E-mail: runge@dyrhave.dk eller pr. telefon: 21 71 53 06.

Entre 75,- kr. via MobilePay  på nr.: 21 71 53 06 samtidig med tilmeldingen.

Alternativt kan man betale kontant el. via MobilePay ”ved døren”  på dagen, husk dog at tilmelde dig.

"Gentlemanpiraterne" og Aabenraadamperen 'Gustav Diederichsen'

Den 10. maj kl. 19

 

Ved museumsinspektør Frederik Lynge Vognsen, Museum Sønderjylland

 

Natten til d. 28. februar 1933 blev Gustav Diederichsen kapret af kinesiske pirater.  Gustav Diederichsen var et 3.500 tons dampskib, bygget i Kiel i 1930 og herfra sejlet til Asien under Kaptajn Johan Peter Jacobsen og rederiet Jebsen og Co. Skibsofficererne var danskere, endda overvejende aabenraaborgere.

 

Derfor må det også have vagt gys, gru og stor interesse, da de første personbeskrivelser af overfaldet nåede frem til Danmark blot 3 uger senere.

 

Maskinmester Borchers beretning blev endda trykt i avisen Hejmdal, der således tog Aabenraaborgerne med på første række i gyset om fortællingen om, hvordan besætningen klarede ”En Nat i de gule Sørøvers Vold”.

Dansksindede i tysk krigstjeneste under Første Verdenskrig

Den 7. september kl. 19

 

Ved Steffen Lind Christensen, historiker, ph.d. og arkivar ved Vejle Stadsarkiv.

Under 1. Verdenskrig fra 1914-1918 måtte godt 30.000 sønderjyder aftjene værnepligten i den tyske hær. Trods dansk sindelag måtte mange tusinderne derfor kæmpe ved fronterne i tysk uniform, fordi Sønderjylland fra 1864-1920 var en del af Tyskland. Der var sønderjyder på alle krigens fronter, men det var især skyttegravskampene på Vestfronten, i det nordlige Frankrig og belgiske Flandern, som formede de sønderjyske krigserfaringer. I sidste ende mistede flere end 6.000 soldater fra det nuværende Sønderjylland livet under Verdenskrigen.

Udover at gennemgå den sønderjyske krigsindsats bredt vil dette foredrag også tage deltagerne helt tæt på nogle udvalgte soldaters oplevelser og skæbner. Det vil også forsøge at grave et spadestik dybere ned i historien om det danske sindelag end den traditionelle fortælling om sønderjydernes Verdenskrig.

 

 

Tyske flygtninge i Aabenraa 1945-47

Den 7. november kl. 19

 

Ved museumsinspektør, Lisette Juhl Orhan, Museum Sønderjylland

 

I maj 1945 var omkring 245.000 tyske flygtninge ankommet til Danmark, og ca. 23.000 af dem befandt sig i Sønderjylland.

 

Som det eneste sted i Danmark var mange flygtninge i Sønderjylland til at starte med indkvarteret ved private, da det tyske mindretal selv havde inviteret flygtninge til landsdelen.

 

I Aabenraa og resten af Sønderjylland blev der imidlertid også oprettet flygtningelejre i beslaglagte bygninger, og her endte flygtningene med at opholde sig, til de sidste forlod Aabenraa i 1947.