fbpx
Vadehavet i en kurv

Natur- og kulturhistorisk gastronomi

Tag med på en kultur-naturtur langs vadehavets kyst, hvor kulturlandskabet og maden er i fokus. Der fortælles om naturen og landskabet og ikke mindst indsamles der planter i de udleverede kurve til et måltid vadehavsmad, som der kunne have stået på Møllerens diskbord for 200 år siden.

Vadehavet har i årtusinder givet mad på bordet og dermed været en forudsætning for utallige generationers levevilkår i området. Naturens ressourcer har hængt uløseligt sammen med menneskers liv og hele kultur. Denne sammenhæng udgør indholdet i et nyt tilbud, der kombinerer Vadehavets naturoplevelser med historisk formidling, og som udbydes af Museum Sønderjylland.

Ud på kulturhistorisk sanketur

Sammen med Museum Sønderjyllands plantekyndige kan man komme med på en tur langs Vadehavet og sanke planter og urter, der skal indgå i et måltid, som det kunne have stået på Møllerens disk for 200 år siden. Både under indsamlingen på sanketuren og den efterfølgende fælles madlavning vil der være kyndig vejledning, så man selv bagefter kan lave 1800-tallets retter derhjemme. På turen er der plads til 30 deltagere. Turen og måltiderne har udgangspunkt i, hvad der findes af planter ved Emmerlev Klev, langs grøftekanten og på vaden.

Gennem turene bliver deltagerne inspireret til at anvende de lokale, vilde planter i deres egen madlavning, de får en guide udleveret til at kende planterne i naturen og opskrifter med hjem til egne gryder og eksperimenter. Turene er dermed både en genopdagelse og en fornyelse af en årtusinde lang vadehavstradition, hvor naturens nære ressourcer havde en stor og vigtig plads i den daglige ernæring.

Turen foregår i egen bil med evt. samkørsel fra Emmerlev Klev.

Erfaringerne fra de to ture skal på sigt danne udgangspunkt for to undervisningstilbud omkring Vadehav, kulturhistorie og madlavning i jernalderen og 1800-tallet. Turen arrangeres i samarbejde med Nationalparkdagen og projektet er støttet af Kulturaftalen og Nationalpark Vadehavet.

Pris for voksne: 80 kr.

Pris for børn: 60 kr.

Tilmelding til: mees@msj.dk senest 21. maj. Max. 30 deltagere og minimum 10.

Vadehavet i en kurv

Mødested: Emmerlev Klev, 6280 Højer