fbpx
Total måneformørkelse i Gram Lergrav

Denne vinters helt store astronomiske oplevelse er den total måneformørkelse d. 21. januar. Denne mandag morgen skal man tidligt op for at få det hele med, fordi formørkelsen allerede starter kl. 04.34, og i den følgende time vil en større og større del af Månen være dækket af Jordens skygge. Den spændende totale fase varer godt en time fra kl. 05.41 til 06.43, og kl. 07.51 er Månen så 100 % oplyst igen. Under formørkelsen befinder Månen sig mod vest, og i slutningen af forløbet er den tæt på at gå ned, så man skal gerne have frit udsyn til horisonten.

I anledning af måneformørkelsen er der denne vintermorgen åbent i Gram Lergrav, hvor fænomenet kan ses under gode forhold uden generende baggrundslys. Her vil man kunne observere formørkelsen med teleskop og kikkerter og høre mere om det flotte naturfænomen. Museets guide er klar til at fortælle om den sjældne begivenhed og svare på spørgsmål om himmelrummet.

Totale måneformørkelser er et ret sjældent naturfænomen, der optræder, når Månen bevæger sig ind i Jordens skygge. Det kan kun ske, når Solen, Jorden og Månen står lige på linje i verdensrummet. Selv om Månen er dækket af Jordens skygge, bliver den ikke helt mørk, som man måske ville tro, fordi en lille smule lys afbøjes af Jordens atmosfære og rammer Månen alligevel. Dermed får Månen en smuk rød farve, der kan variere fra dyb mørkerød til flot kobberfarvet. Derfor kalder man også nogle gange måneformørkelser for ”blodmåne”.

I juli 2018 kunne man også opleve en flot måneformørkelse over Danmark, men efter formørkelsen her i januar skal vi helt hen til september 2025, før en total måneformørkelse igen kan observeres fra Danmark.

Arrangementet er et såkaldt “drop in- arrangement” hvor man er velkommen til at deltage, som det passer ind i ens program- men husk varmt tøj!

Pris: 30.00 kr. inkl. en kop kaffe.

 

 

Total måneformørkelse i Gram Lergrav

Lergravsvej 2, Gram