fbpx
Strikkecafé i Pumpehuset

Sønderjyske kaptajnsfruer på langfart

Tirsdag den 20. november kl. 14 er der strikkecafé på Museum Sønderjylland Kulturhistorie Tønder.

Museumsinspektør Mikkel Leth Jespersen, Museum Sønderjylland Sønderborg Slot, indleder med foredraget Sønderjyske kaptajnsfruer på langfart.

Søfart er traditionelt et mandligt erhverv. Det lange fravær fra hjemmet og det barske liv til søs gik ikke godt i spænd med etableringen af en husholdning og opfostring af børn. Ikke desto mindre var der i 1800-tallet en række unge sønderjyske kvinder, der stak med deres ægtemænd til søs. Det var udelukkende kaptajnsfruer, der sejlede med om bord på deres mænds skibe. De første, vi har kendskab til, kom fra Vesterhavsøerne og sejlede med i europæisk langfart. Efterhånden bredte fænomenet sig til fastlandet og købstæderne på østkysten. Rejserne gik nu helt til Sydamerika, Kina og Afrika. Kvinderne havde ingen faste pligter om bord, så udover at hjælpe med madlavning, rengøring og tøjvask begyndte flere af dem af føre dagbog. En håndfuld af disse dagbøger er bevaret og kaster lys over hidtil ukendte sider af søfarten. Det er indholdet af disse dagbøger, der vil være omdrejningspunktet for foredraget, som vil følge kvinderne på deres rejser ud i den store verden.

Efter en times foredrag serveres der kaffe og kage, og eftermiddagen slutter med oplæsning af ældre og nyere litteratur ved museumsinspektør Elsemarie Dam-Jensen. Alle er velkomne – også selv om man ikke strikker!

Prisen for deltagelse incl. kaffe og kage er kr. 70,- for medlemmer af Tønder Museums Vennekreds, ikke-medlemmer betaler kr. 85,-. Strikkecafeen foregår i museets foredragssal Pumpehuset.

Strikkecafé i Pumpehuset

Kulturhistorie Tønder, Wegners Plads 1, 6270 Tønder

Pris DKK 85,- / DKK 75,- (Klubmedlemmer)