fbpx
AFLYST – Foredrag – Tegl som bygningsmateriale

AFLYST – som følge af de nyeste anbefalinger fra myndighederne vedrørende udbruddet af Coronavirus.

Foredragsaften med arkæolog Frauke Witte, Fhv. museumsinspektør Torben Vestergaard og arkitekt Mikkel Kjærgård Christiansen

Sammen med tre tegl-eksperter følger vi det fantastiske bygningsmateriale tegl fra dets første introduktion i Norden til den enorme udbredelse tegl fik i byggeriet fra midten af 1700-tallet og frem til et af de mest spektakulære danske teglbyggerier i dag.

Arkæolog ved Museum Sønderjylland, Frauke Witte, havde en central rolle i udgravningen af Valdemarsmuren ved Danevirke. Hun fortæller med udgangspunkt i Valdemarsmuren fra midten af 1100-tallet om introduktionen af tegl i Danmark. Valdemarsmuren er et af de første bygningsværker i Norden, der er opført af tegl, og inspirationen kom muligvis fra Lombardiet i Norditalien. At brænde ler til tegl gav et solidt byggemateriale, som var let at fremstille lokalt, og det blev hurtigt udbredt til byggeriet af kirker, borge og bymure.

Fhv. museumsinspektør på Cathrinesminde teglværk, Torben Vestergaard, fortæller om teglindustriens vækst og blomstring omkring Flensborg Fjord fra renæssancen til moderne tid med blik på både den teknologiske og økonomiske udvikling.

Arkitekt ved Lundgaard & Tranberg Arkitekter, Mikkel Kjærgård Christiansen, runder aftenen af med omdrejningspunkt i det prisbelønnede byggeri Kannikegården ved Ribe Domkirkeplads, hvor han fortæller om, hvordan han som arkitekt arbejder med tegl som materiale i forhold til funktion, sanselighed og bygningens tilpasning og relation til stedet og de omkringliggende bygninger.

Museum Sønderjylland har en lang og stærk tradition for at arbejde med landsdelens bygningskultur, der afspejler Sønderjyllands rolle som grænseland. Med udstillingen Grænseløs Påvirkning har Museum Sønderjylland sammen med Europa Nostra Danmark og Industrimuseets Frederiks Værk sat fokus på den grænseløse påvirkning af dansk bygningskultur gennem århundreder og stiller spørgsmålet: Kan man overhovedet tale om en dansk bygningskultur?

Grænseløs Påvirkning vender denne diskussion på hovedet. Bygningskulturen er et eksempel på, at det vi opfatter som dansk ikke kunne eksistere uden påvirkning fra udlandet. Den danske bygningskultur fra oldtiden og frem til i dag er formet og udviklet i evig kontakt med omverdenen. Arkitekter og bygherrer har gennem tiderne hentet inspiration til nye materialer, metoder og stilarter i udlandet. Mere eller mindre bevidst bærer vi erfaringer og indtryk med os. Arkitekturen vandrer over tid og gennem generationer.

I fire foredrag med udvalgte foredragsholdere fra hele landet sætter vi fokus på sider af den grænseløse påvirkning. Brug foredragsrækken som en lystrejse ind i dansk og international bygningskultur og arkitektur med dygtige fagfolk.

 

Alm. Billetpris: 50 kr.

Medlemmer af Museumsklubben 20% = 40 kr.

Medlemmer af den lokale venneforening 20% = 40 kr.

AFLYST – Foredrag – Tegl som bygningsmateriale

Arkæologi, Dalgade 7, 6100 Haderslev

Få masser af medlemsfordele:

Køb medlemskort