fbpx
FOREDRAG – Den kirkelige genforening

Foredrag om den kirkelige genforening og grænselandspræsten Martin Schwarz

Ved Martin Schwarz Laustsen, Teolog, Professor Emeritus i kirkehistorie ved Københavns Universitet

 

Genforeningen var en vigtig politisk, social og kulturel begivenhed, men det var også en kirkelig.

Hvordan kunne kirken, som i næsten 60 år havde været tysk, blive integreret i den danske folkekirke?

Ganske vist var begge evangelisk-lutherske, men der var betydelige forskelle på kirkestyret, ritualerne, forholdet mellem præst og menighed.

Overraskende mange af de tyskuddannede præster blev genvalgt af deres menigheder. Hvorfor? Hvad var deres baggrund, hvordan arbejdede de, hvad med det sproglige og det nationale spørgsmål, som optog alle og enhver?

I foredraget belyses dette, og som en gennemgående figur omtales Martin Schwarz (1872 – 1945), sognepræsten i Burkal, som gjorde hele denne rejse med. Han var i øvrigt foredragsholderens morfar. Nogle særligt spændende begivenheder fra Tønder inddrages i foredraget.

 

OBS OBS OSB!!! Ændringer grundet Covid-19:

Der kan max. være 45 personer i Pumpehuset, hvorfor vi beder om forhåndstilmelding pr. telefon: 65 37 08 08 eller mail: toender@msj.dk – oplys navn og antal

Museum Sønderjylland bakker op om sundhedsmyndighedernes smitteopsporingstiltag. Derfor kan du ved tilmelding til arrangementet give os dit telefonnummer og gøre os opmærksom på, at du ønsker, at vi gemmer dine oplysninger i 4 uger, kun til brug ved smitteopsporing – læs mere om Museum Sønderjyllands håndtering af retningslinjerne her

Entré 50 kr. betales på dagen.

For medlemmer af Tønder Museums Vennekreds og Museumsklubben: 35 kr.

FOREDRAG – Den kirkelige genforening

Kulturhistorie Tønder, Wegners Plads 1, 6270 Tønder