fbpx
Kulturhistorisk vandring – De middelalderlige købstadskirker – Aabenraa

De store kirker i byerne har igennem århundreder været omdrejningspunkt for det religiøse liv både for byens borgere, men også i en vis udstrækning for de omkringliggende landsbyer. Via disse kirker kom alle de nye strømninger og ideer til egnen. Byens kirke var egnens største, og her havde man midler til det nyeste inventar. Men selv om byernes kirker i udgangspunktet havde samme status, så blev deres vilkår og historie ikke på nogen måde ens – hver kirke har sin helt egen historie, en historie der er tæt vævet sammen med den by og den egn, hvor den ligger.

Det er i realiteten kun kirken i Haderslev, der stammer tilbage fra byens ældste tid.  Kirken i Aabenraa afløser dog allerede i 1200-tallet en ældre kirke, mens kirkerne i Sønderborg og Tønder er anlagt i senmiddelalderen og renæssancen hvor de afløste disse byers oprindelige sognekirker.

Museum Sønderjylland giver over fire onsdage her i efteråret interesserede mulighed for at lære de fire sønderjyske købstadskirker, der blev danske efter 1920, nærmere at kende. Det drejer sig om Skt. Marie i Sønderborg, Vor Frue i Haderslev, Kristkirken i Tønder og Skt. Nicolai i Aabenraa.

Under rundvisningerne, der hver tager et par timer, vil der blive fortalt om selve kirkebygningen, om kirkens inventar, og om den meget forskellige liturgi, der har dannet rammerne om de mange århundreders gudstjeneste i bygningen. Desuden vil kirkens rolle i byens historie siden den blev opført blive inddraget, og kirkernes særlige vilkår efter Genforeningen blive omtalt.

Alle rundvisninger starter kl. 18 uden for kirkens hovedindgang. Guide er museumsinspektør ved museets arkæologiske enhed i Haderslev, Lennart S. Madsen.

Rundvisningerne finder sted efter følgende plan:

26. august: Skt. Marie Kirke i Sønderborg

2. september: Vor Frue Kirke i Haderslev

9. september: Kristkirken i Tønder

16. september: Skt. Nicolai Kirke i Aabenraa

Tilmelding er ikke nødvendig.

Pris: 50 kr. overføres via mobilepay nr. 86691 på dagen for deltagelse.

Gratis for medlemmer af Museumsklubben og medlemmer af Museum Sønderjyllands venneforeninger.

 

Foto: Wikimedia

Kulturhistorisk vandring – De middelalderlige købstadskirker – Aabenraa

Skt. Nicolai kirke i Aabenraa

Få masser af medlemsfordele:

Køb medlemskort