fbpx
DANSK MØLLEDAG

Kom til en festlig dag

En festlig dag med aktiviteter for børn og voksne på Højer Mølle, hvor vi hylder de gamle vindmøller.

 

Den 19. juni fejres den årlige mølledag på Højer Mølle. Hele dagen sørger Højer Mølles møllerlaug for, at besøgende kan opleve møllen være i gang og se den male mel.

I melværkstedet kan I selv prøve kræfter med at male mel og lave havregryn og blive klogere på de fire mest kendte kornsorter. Vil I gerne opleve møllens teknik, kan I komme med på en guidet tur, hvor vi ser på ’maskinerummet’ øverst oppe i møllehatten og går kornets vej rundt i møllen.

Og traditionen tro er der hestevognskørsel gennem byen samt folkedans på møllepladsen ved Skærbæk-Rømø Folkedanserne.

Der er salg af grillpølser, kaffe, og hjemmebagte sønderjyske kager – herunder naturligvis rugbrødslagkage og Højer riskage, som kan nydes enten på den nyanlagte mølleplads eller i møllehaven, som netop nu står i fuldt flor.

Der er fri entre til møllen hele dagen. Det fulde program kan du se herunder.

 

Hvad er Dansk Mølledag?
Dansk Mølledag fejres på gamle møller i hele Danmark, hvor publikum inviteres indenfor for at få fornemmelse og indblik i møllernes teknik og historie. Selvom møllerne i dag har mistet deres betydning som industribygninger, er de fortsat vigtige som mindesmærker over et stykke dansk og europæisk kulturarv.

Højer Mølle stod i 1970erne forfalden i midten af Højer og udsigterne var dunkle for møllens fortsatte eksistens. Det var ved hjælp af lokalt engagement og gavmilde donationer fra private fonde, at møllen blev reddet. Uden denne indsats, fra privat såvel som offentlig side, ville Højer by være et vigtigt kulturelement og en turistattraktion fattigere.

Efter den seneste restaurering står Højer Mølle flottere end nogensinde, så der er al mulig grund til at lade søndagsturen gå til Højer d. 19. juni, hvor der er fri entre hele dagen.

 

Program for dagen (kl. 10-17):

Møllelauget kører med møllen hele dagen og maler mel på den nye kværn

Melværksted for børn hele dagen.

Kl. 11-16 Hestevognskørsel fra kl. 11 rundt i Højer

Kl. 11 og kl. 13 rundvisning i Højer Mølle

Kl. 14 folkedans på møllepladsen

Caféen sælger sønderjyske kager og kaffe hele dagen og på møllepladsen kan man købe grillpølser og fadøl.

 

Der er gratis entré til Højer Mølle på dagen.

DANSK MØLLEDAG

Højer Mølle, Møllegade 13, 6280 Højer