fbpx
AU-LIVESTREAM: Big bang og det usynlige univers

Big Bang og det usynlige univers ved astronom Steen Hannestad

Foredraget foregår via livestream direkte fra Aarhus.

Vi ved at universet begyndte i et Big Bang. Vi ved at det udvider sig hurtigere og hurtigere, men vi ved ikke med sikkerhed hvorfor. Den mest sandsynlige forklaring er at vores univers er fyldt med mørk energi.

Vi ved også at galakser, herunder vores egen Mælkevej, aldrig var blevet dannet hvis universet ikke også var fyldt med mørkt stof – en eksotisk type stof der er usynligt, men påvirker sine omgivelser via tyngdekraften. Uden det mørke stof var stjerner og planetsystemer heller ikke blevet dannet og vi, og livet, ville ikke eksistere.

På nuværende tidspunkt ved vi at det mørke stof og den mørke energi udgør 95 % af alt der er i universet – men vi ved ikke hvad det faktisk er!

I foredraget opdateres du om den nyeste forskning i kosmologi og vi ser på perspektiverne for om forskningen i de kommende år kan give os svar på hvad det usynlige univers egentlig består af.

 

Entré

Gratis

 

Signaturbillede til foredraget ‘Big Bang og det usynlige univers’. (Foto: NASA, ESA, NRAO/AUI/NSF and G. Dubner (University of Buenos Aires))

AU-LIVESTREAM: Big bang og det usynlige univers

Gram Lergrav, Lergravsvej 2, 6510 Gram